fallback

De Beers продаде дял от бизнеса си в Южна Африка на тъмнокожи инвеститори

Базираната в Йоханесбург група продаде дела си на група инвеститори, която включва служители и бивши политици, за 562 млн. долара

16:59 | 08.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

De Beers, най-голямата компания за производство на диаманти в света, е продала 26% от бизнеса си в Южна Африка, за да компенсира тъмнокожи инвеститори за столетията господство на белите. Компанията произвежда повече от една десета от световния добив на диаманти.

Базираната в Йоханесбург група продаде дела си на група инвеститори, която включва служители и бивши политици, за 3.8 млрд. ранда (562 млн. долара), като по този начин е в съгласие с новия закон за право на собственост на тъмнокожи инвеститори.

Правителството на Южна Африка издаде закон миналата година, който задължава минните компании да продадат най-малко 26% от местните си активи на тъмнокожи инвеститори до 2014 г. като част от стратегията за увеличаване на участието на тъмнокожото население в икономиката на страната и за компенсиране на годините на дискриминация по време на апартейда. Минните компании, които не се съобразят със закона, ще загубят лиценза си.

Южна Африка е третият световен производител на диаманти след Ботсвана и Русия. Мините на De Beers в страната са произвели 13.7 млн. карата миналата година, или 29% от общия добив на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още