fallback

Electrolux подобрява резултатите си на фона на масови протести на служители

Компанията отчита извънреден разход от 922 млн. крони за периода, свързан със затварянето на заводи в Испания и Италия

12:47 | 25.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Electrolux, най-голямата компания в света за електродомакински уреди, обяви по-добри от очакваните финансови резултати за третото тримесечие и потвърди прогнозите си за лек спад в печалбата за цялата 2005 г.

Печалбата преди данъци на шведската група за третото тримесечие възлиза на 1,47 млрд. крони (154 млн. евро) спрямо 1,24 млрд. крони година по-рано и при средни очаквания на анализаторите за 1,37 млрд. крони.

Компанията отчита извънреден разход от 922 млн. крони за периода, свързан със затварянето на заводи в Испания и Италия, както и с продажбата на губещо подразделение в Индия.

Продажбите на Electrolux за тримесечието са нараснали с 8,5% на годишна база до 32,1 млрд. крони, или над консенсусните очаквания за 31 млрд. крони.

От компанията, която притежава марките AEG, Zanussi и Frigidaire, очакват пазарът на електродомакински уреди да отбележи ръст през 2005 г. както в Европа, така и в САЩ. Не се уточнява обаче колко голям ще е растежът.

В края на миналата седмица обявеният план за преструктуриране на Electrolux, включващ съкращаването на голяма част от служителите, предизвика бурни дебати и протести в цяла Европа. В немските заводи на компанията бяха организирани протестни митинги срещу освобождаването от длъжност на 1750 души. 

Профсъюзни организации призоваха към всеобща стачка на всичките 25 хил. служители на компанията в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още