fallback

Коледното настроение завладя британските магазини

Според голяма част от запитаните британски граждани коледният сезон започва след 1-ви ноември

11:06 | 24.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Празнична атомосфера в Harrods; снимка: АФП

Гирлянди, играчки и подаръци: повече от два месеца преди Коледа, както всяка година, празничното настроение вече е завладяло витрините на магазините във Великобритания. Според търговци, цитирани от АФП, търсенето на продукти, свързани с празниците в края на годината, от няколко дни рязко е скочило. Продажби на „коледни“ стоки е имало дори в края на август.

Прочутият лондонски магазин Harrods, собственост на египетския милиардер Мохамед Ал Файед, е един от първите, които украсиха щандовете си с гирлянди и изкуствени елхички – още от 9 август. А продажбите са доста силни, уверява говорител на магазина. „Имаме клиенти от целия свят, които оценяват това, че могат да направят коледните си покупки още в края на лятото“, казва той.

Конкурентният Selfridges стартира коледната си кампания десет дни по-късно, а от началото на септември една по една към празничното настроение се присъединяват останалите големи британски вериги.

За много клиенти обаче, а също и за Английската църква, е прекалено рано да се излагат по витрините блестящи украшения, сребърни звезди и впрегнати еленчета. Основните „коледни“ купувачи са по-скоро туристите, докато британците не гледат толкова празнично на търговската еуфория.

Според голяма част от запитаните британски граждани коледният сезон започва след 1-ви ноември, според Църквата пък – в края на същия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още