fallback

Райфайзен Интернешънъл придоби украинската Банк Авал за 1 млрд. долара

Бизнесът с издаването на кредитни карти ще нараства с 38% всяка година

10:03 | 21.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ (Райфайзен Интернешънъл) приключи процеса на придобиването на втората по големина банка в Украйна Joint Stock Post Pension Bank Aval (Банк Авал), както бе планирано, обявиха от банката. Всички необходими разрешителни от антимонополните власти и националните банки на Украйна и Австрия бяха издадени, а стойността на сделката за мажоритарния пакет от акции (93,5%) на Банк Авал е 1,028 млрд. долара.

“Банк Авал е водещата банка в Украйна в банкирането на дребно. Тя се вписва отлично в нашата стратегия с нейната водеща позиция в банкирането за физически лица”, заяви на пресконференция в Киев председателят на УС на Райфайзен Интернешънъл Хърбърт Степич, цитиран в съобщението на финансовата институция.

Придобиването е не само от изключително значение за историята на Райфайзен Интернешънъл, но и позитивен сигнал за чуждестранните инвеститори, които имат интереси в Украйна. Райфайзен Интернешънъл има намерение да се развива най-вече в банкирането на дребно и в страните от ОНД, добавя Степич.

Банк Авал има 1 400 офиса в цяла Украйна и обслужва повече от 3 милиона клиенти. С нейното придобиване клоновете на Райфайзен Интернешънъл в Централна и Източна Европа нараснаха до 2 400, а клиентите й - до 9,2 млн. души.

Сделката прави Райфазен Интернешънъл водещата банка в Украйна, която се смята за един от най-обещаващите пазари в Централна и Източна Европа. Заедно Банк Авал и Райфайзенбанк имат 11,5% пазарен дял по балансово число, като по този начин формират най-голямата банкова група на 50-милионния украински пазар.

Банковият пазар в Украйна отбелязва значителен растеж: през 2004 г. общите активи на местните банки се увеличиха с 30% до 19,6 млрд. евро. Очаква се украинският банков пазар да продължи да се развива с бурни темпове, особено по отношение на банкирането на дребно.

Бизнесът с издаването на кредитни карти ще нараства с 38% всяка година до 2010 г., което ще доведе до седемкратно нарастване на пазара, сочи направено наскоро проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още