fallback

S&P 500 се извисява до рекорден връх в началото на сесията*

Силните отчети и оптимизмът за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай подкрепят нагласите на инвеститорите отвъд океана

17:41 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса стартират новата борсова сесия в понеделник на зелена територия. Оптимизмът на инвеститорите този път беше подсилен от все по-близко изглеждащата търговска сделка между САЩ и Китай, както и от възможността Федералния резерв на САЩ да намали лихвените си проценти за трети път тази година, предава Ройтерс.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва със 132 пункта, или 0,49%, до ниво от 27072,92 пункта. S&P 500 напредва с 0,55%, или 16 пункта, до ниво от 3038,95 пункта, което е над рекорда му от 26 юли, докато Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,85%, или 69 пункта, до ниво от 832,62 пункта.

Цената на акциите на технологичния гигант на Microsoft достигна най-високите си стойности в историята й, след като компанията подписа договор с Пентагона за облачни услуги в размер на 10 милиарда долара.

Президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник, че очаква да подпише значителна част от търговската сделка с Китай предсрочно, но не уточни сроковете.

Изказването му се прибави към оптимизма в петък, когато Вашингтон съобщи, че е "близо до финализиране" на някои части от търговското споразумение с Китай. Пекин потвърди в събота, че „техническите консултации“ по текстове от споразумението са приключили.

Новините идват като облекчение за инвеститорите, тъй като търговската война беше сред основните причини за по-слабите данни за икономиката на САЩ през този месец.

Сезонът на отчетите за третото тримесечие смекчи някои опасения за въздействието на търговското напрежение върху американските корпорации, като над 78% от компаниите от S&P 500, които са представили отчетите си досега, надминаха очакванията на анализаторите.

Девет от единадесетте сектора в индекса S&P 500 отбелязват ръст в началото на сесията в понеделник, като технологичният сектор напредва най-много.

Акциите на Tiffany & Co поскъпнаха с 29,02%, след като собственикът на Louis Vuitton LVMH направи предложение от 120 долара на акция за закупуване на компанията за бижута.

От друга страна, акциите на Spotify поскъпнаха с 11,29%, след като компанията за стрийминг на музика отчете изненадваща печалба за тримесечието, която надхвърли прогнозите на анализаторите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад до съответно 1,851% и 2,34%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, бележи спад от 0,03% до ниво от 97,81 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,07 на сто при 1,1086 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 33 цента до 61,76 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 61 цента до 55,96 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,81% до ниво от 1489,23 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:11 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още