fallback

Actavis ще придобие хуманитарния бизнес на Alpharma срещу 810 млн. долара

След финализиране на придобиването Actavis ще стане една от петте най-големи генерични фармацевтични компании в света

15:31 | 18.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Исландската фармацевтичната група Actavis е постигнала споразумение да придобие поделението за генерични продукти за хуманната медицина на листваната в САЩ компания Alpharma, съобщава корпоративният сайт на Actavis. Цената на придобиването е 810 млн. долара в брой.

След финализиране на придобиването Actavis ще стане една от петте най-големи генерични фармацевтични компании в света. Комбинацията от търговската марка и географското покритие в Европа и САЩ на Actavis с атрактивните позиции на пазара в САЩ и продажбите на ключови пазари в Европа на Alpharma ще генерира големи възможности за увеличаване на приходите.

Actavis е осигурила 1,413 млрд. евро за финансиране на придобиването, а също и рефинансиране на голяма част от съществуващите дългове на поделението на Alpharma. Общата сума включва 808 млн. евро срочни дългови инструменти, 250 млн. евро револвиращ кредит и 354 млн. евро от емитиране на преференциални акции.

Кредитите инструменти са записани от UBS, а акциите - от исландските Íslandsbanki и Landsbanki.

След придобиването групата Actavis ще има повече от 200 продукта в своята листа, а общият производствен капацитет ще достигне над 24 милиарда таблетки и капсули.

Actavis очаква продажбите на групата през следващата година да достигнат приблизително 1,3 млрд. евро, а печалбата преди данъци и амортизации да се повиши с 19-20% спрямо тази година.

Actavis е създадена през 1956 г. Тя е международна фармацевтична компания с централен офис в Исландия и операции в 29 страни в света. Производствените мощности са разположени в САЩ, България, Турция, Малта, Исландия и Сърбия.

Alpharma е основана през 1903 г. в Норвегия. В момента тя е осмата по големина генерична компания в САЩ, четвъртата във Великобритания и има силни позиции в скандинавските страни, Холандия и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още