fallback

Испания с бюджетен дефицит през тази и следващата година

Равнището на безработица в страната се е понижило през септември до 9.3%, което е най-ниското й равнище от 1979 година насам

15:21 | 17.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Испания очаква бюджетен излишък за настоящата 2005 година за пръв път от много години насам. Според финансовия министър той най-вероятно ще надвиши очакванията за излишък в размер на 0.1% от БВП на страната, тъй като посоченото ниво е постигнато към настоящия момент.

В изказването си финансовият министър добави още, че по-високият бюджетен излишък на страната през тази година ще окаже благоприятно въздействие върху икономиката през 2006 г.

Тогава, според официални правителствени прогнози, Испания ще реализира отново излишък от 0.2%.

За излишъка съдействат доброто развитие на икономиката на страната и ползотворното въздействие от ниските лихви в ЕС, които стимулират бизнеса в страната.

Благотворно въздействие оказва и доброто представяне на трудовия пазар в страната. Равнището на безработица в страната се е понижило през септември до 9.3%, което е най-ниското й равнище от 1979 година насам.

Прогнозите са безработицата в страната да продължава да намалява, като според МВФ е възможно тя да достигне 8% през следващата година.

В същото време се очаква и инфлацията, която достигна най-високото си ниво за последните две години при 3.7% на годишна база през септември, да започне да намалява през следващата година.

Основна заплаха на този етап остават високите цени на петрола, които, ако се задържат твърде дълго време на настоящите си нива, могат да доведат до по-нататъшно повишение на инфлацията в страната и забавяне на ръста в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още