fallback

С 30% пада печалбата на Samsung за тримесечието

12:06 | 14.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Samsung Electronics обяви 30-процентен спад в печалбата си за третото тримесечие заради понижените цени на продуктите си, но очаква растеж през последните три месеца на годината благодарение на голямото търсене на плоски екрани и луксозни мобилни телефони.

Печалбата на компанията, която е N1 в производството на плоски екрани, е 1,88 трлн. вона (1,5 млрд. евро) за тримесечието, като средните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 1,89 трлн. вона. Въпреки спада на годишна база, резултатът е с 11 на сто по-висок от този за предходното тримесечие, уточняват от компанията.

Оборотът на групата за третото тримесечие е в размер на 14,54 трлн. вона спрямо 14,34 трлн. преди година.

Върху печалбата за изминалите три месеца влияние са оказали изплатените от Samsung юридически разходи, свързани с антитръстови разследвания в САЩ заради цените на произвежданата памет.

Очакванията на анализаторите са компанията да има чиста печалба от 7,27 трлн. вона за цялата 2005 г. и 9,43 трлн. вона за 2006 г. спрямо рекордните 10,79 трлн. вона за миналата година (около 10,4 млрд. долара, повишение от 81 на сто на годишна база).

От Samsung очакват предлагането на екрани с течни кристали да остане недостатъчно и през настоящото тримесечие, което ще доведе до ръст в цените им. Продажбите на памет пък ще бъдат стимулирани от повишеното търсене на персонални компютри.

За следващата година от южнокорейския производител очакват продажбите на флаш-памет да скочат, компенсирайки спада в цените на DRAM-паметта.

През изминалото тримесечие Samsung, който в момента е третият най-голям производител на мобилни телефони в световен мащаб, е продал рекордните 26,8 млн. апарата и очаква подобен обем на продажбите и през следващите три месеца спрямо 24,4 млн. за второто тримесечие на 2005 г.

Компанията очаква общите продажби на мобилни телефони тази година да бъдат между 720 и 760 млн. броя, от които Samsung се надява да реализира 100 млн. продадени телефона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още