fallback

ЕС пуска черен списък на опасните авиокомпании

По силата на нов закон пътниците ще трябва да бъдат информирани и могат да получават обратно парите си, когато сигурността на авиокомпанията, с която летят, не е гарантирана

10:43 | 12.10.05 г.

Нов закон е на път да влезе в действие в Евросъюза, по силата на който ще бъде създаден черен списък на опасните авиокомпании, които ще получат забрана да летят във въздушното пространство на евроблока, съобщи EurActiv.

Пътниците ще трябва да бъдат информирани и могат да получават обратно парите си, когато сигурността на авиокомпанията, с която летят, не е гарантирана.

Работата по черния списък започна през февруари 2005 година, но бе ускорена след драматична серия от катастрофи през лятото. Проектозаконът бе изготвен като реакция на катастрофата от 3 януари 2004 година над Червено море, когато загинаха 148 души, предимно французи.

Последвалите инциденти със самолети в Канада, Италия, Венецуела и Гърция, които превърнаха август 2005 г. в най-кошмарния месец за въздушната сигурност от три години насам, говорител на Европейската комисия обяви: „С всички тези инциденти се надяваме работата по закона да продължи по-бързо“.

В гласуване на 11 октомври комитетът по транспорт в Европейския парламент одобри доклад на депутатката Кристин дьо Вейрак с 43 гласа „за“, като по този начин проправи път за бързо приемане на проектонаредба за създаване на черен списък с опасните авиокомпании.

Всички авиопревозвачи в списъка ще получат забрана да преминават през въздушното пространство на евроблока. По силата на новите правила пътниците от ЕС ще трябва да бъдат информирани относно чуждестранните превозвачи, когато планират престой в страни извън евроблока. Те ще имат право да получат обратно сумата за тази част от пътуването си, която евентуално се изпълнява от превозвач, намиращ се в черния списък на ЕС.

„Черният списък ще бъде достъпен на всички места, откъдето пътниците биха могли да си купят билет“, каза дьо Вейрак. Идентичността на превозвача може да бъде уточнена най-късно по време на чекирането.

Списъкът ще бъде създаден от еврокомисията и страните-членки на базата на общоприети критерии за безопасност, които предстои да бъдат определени от експерти. Наредбата ще бъде вкарана за одобрение от европарламента и европейските транспортни министри преди края на годината.

Авиокомпаниите от своя страна са много бдителни по отношение на включването им в черни списъци. Международната асоциация по въздушен транспорт /IATA/ обаче обяви през август, че тези списъци са просто „наказателна мярка“ и няма да допринесат с нищо „за подобряване на безопасността“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 12.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още