fallback

Сливания и придобивания за 2 трлн. евро през 2004 г.

Повечето европейски шефове обаче смятат, че бизнесът на Стария континент е в неизгодни позиции спрямо американския

12:49 | 10.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

През миналата година в Европа са осъществени 2 390 сливания и придобивания на обща стойност 1,99 трилиона евро, пише френският вестник „Фигаро“. Сред най-големите транзакции са закупуването на Aventis от Sanofi-Synthélabo и придобиването на испанския телефонен оператор Amena от France Télécom.

Други по-големи сделки, осъществени през 2004 г., са тази на Deutsche Telekom за австрийската Tele Ring (1,3 млрд. евро) и на Axel Springer за германската телевизия ProSiebenSat (4 млрд. евро).

От няколко години големите европейски компании започнаха да насочват вниманието си към чуждестранни групи, като например във Франция включените в CAC 40 компании вече реализират средно 60% от оборота си в чужбина, показват данни на финансовия институт Ixis-Cib.

Възможности за развитие на изток

„Задължение на компаниите е да търсят възможности за растеж там, където е растежът“, обяснява Даниел Бутон, изпълнителен директор на Société générale. Той уточнява, че банката, ръководена от него, вече има 7 хил. служители в Чехия и близо 3 хил. в Румъния – две страни, в които икономическият растеж надминава 3 на сто спрямо средно 1,5% за цяла Европа.

Френската финансова институция присъства и в България чрез Сосиете Женерал Експресбанк, в която държи 97,95% от капитала.

Цената на работната ръка е решаващ фактор за инвестиционните решения. За десет години 20% от производството на германските компании е изнесено в чужбина, а 80% от колите Porsche Cayenne се произвеждат в Словакия.

Други перспективи

След либерализацията на въздушното пространство през 1993 г. се представи нов шанс за развитие на авиосектора и доведе до създаването на най-голямата авиокомпания в света по приходи - Air France-KLM. Сливането на френския превозвач с холандската група предизвика недоволството на американските авиокомпании, но европейските власти за защита на конкуренцията все пак разрешиха операцията.

Повечето европейски шефове обаче смятат, че бизнесът на Стария континент е в неизгодни позиции спрямо американския. „В Европа има подчертана липса на инженери и технологични изследователи“, е мнението на генералния директор на групата HEC.

Според шефа на Société générale липсата на реформи в икономическата сфера също в голяма степен спъва развитието на европейските компании. От своя страна те търсят пътища за обединение, за да се предпазят от конкуренцията и да засилят позициите си, но този процес не може да продължи безкрайно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още