fallback

ЕЦБ остави лихвите в Еврозоната на ниво от 2%

Спадът на еврото с 12% спрямо щатския долар за текущата година също оказва благоприятно влияние на европейските износители

15:56 | 06.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка остави основния лихвен процент в еврозоната без промяна на ниво от 2%. Решението не бе изненада за пазарните участници, въпреки очертаващия се инфлационен натиск. През септември инфлацията в еврозоната регистрира повишение от 2,5% на годишна база, спрямо 2,2% за месец август, като за четвърти пореден месец се задържа над планираното ниво от 2%. Отчасти това се дължи на високите цени на петрола и кара някои анализатори да смятат, че следващата стъпка на банката ще бъде към покачване на лихвените нива.

Тяхното мнение се подкрепя и от последните изказвания на някои ръководни лица в ЕЦБ, които изглеждат по-загрижени за инфлационните процеси, отколкото за опасността от забавяне на икономическия растеж на стария континент.

Последните данни за европейската икономика дават надежда на инвеститорите, че пазарните условия в региона започват да се подобряват. Индексът на икономическо доверие регистрира ръст през последната седмица, както и този на бизнес климата, който отчете положителни стойности за пръв път от шест месеца насам.

Спадът на еврото с 12% спрямо щатския долар за текущата година също оказва благоприятно влияние на европейските износители.

Всички тези фактори дават основание да се смята, че на днешната пресконференция управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише може да употреби по-агресивен тон от обикновено, наблягайки на опасността от инфлационно напрежение. Въпреки това консенсусното мнение на анализаторите е, че вероятността от повишение на лихвите преди края на годината остава сравнително малка, имайки предвид все още нестабилното възстановяване на икономиките на 12-те страни от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още