fallback

Г7: Скъпият петрол и протекционизмът са основните проблеми за икономиката

Като цяло световната икономика продължава да расте и перспективите пред нея са положителни, смятат САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Италия

10:54 | 25.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Седемте най-богати страни на планетата (Г7) изразиха силно безпокойство от рисковете, които крие поскъпването на петрола за растежа на световната икономика. Притеснително е също така и голямото влияние на протекционизма в икономическите процеси. Като цяло световната икономика продължава да расте и перспективите пред нея са положителни, смятат САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Италия.

„Все пак високите цени на енергията, липсата на търговско равновесие (като тук се има предвид главно търговският дефицит на САЩ) и засилването на протекционния натиск увеличават рисковете за икономическото развитие по света за в бъдеще“, се казва в доклада на Г7. Цената на суровия петрол на практика се е удвоила от началото на 2004 г., докато производството върви на пълни обороти, а липсват достатъчни капацитети за рафиниране. В доклада на Г7 се отправя призив към страните-производителки на петрол да инвестират повече в изследване, продукция и рафиниране, за да успокоят пазара.

В заключение седемте държави поздравяват Китай за предприетите мерки за либерализиране на търговията с юана, който от години е тясно обвързан с долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още