fallback

Затварят рафинерии в Тексас, цената на петрола наближава 68 долара

В момента цените на петрола са около 40% по-високи, отколкото преди година

13:59 | 22.09.05 г.

Цената на петрола доближи 68 долара за барел. Снимка: Ройтерс

Цената на петрола наближи нивото от 68 долара за барел, след като ураганът Рита увеличи скоростта си до 175 мили/ч (280 км/ч) и се насочи към най-големите петролни резерви на САЩ - тези в Тексас. Очаква се природната стихия да нанесе своя удар в събота, което наложи затварянето на част от рафинериите в региона.

„Без съмнение настоящото повишение в цената на петрола е в следствие от урагана Рита. Затварянето на нови рафинерии ще намали запасите на суровината в САЩ", заяви петролният анализатор Сам Дейл в Сингапур.

По обяд на азиатската борса ноемврийски фючърс суров петрол се търгуваше с повишение от 1,01 долара до 67,81 долара за барел, докато лондонският Брент добави 77 цента до 65,50 долара.

В момента цените на петрола са около 40% по-високи, отколкото преди година. На 30 август цената достигна историческия максимум от 70,85 долара за барел, след като ураганът Катрина затвори част от рафинериите и повреди други в района на Мексиканския залив.

Нанесените от урагана Катрина щети и започналата евакуация поради страха от Рита намалиха добиваните в Мексиканския залив 1,5 млн. барела дневно със 73%. От своя страна Тексас разполага с 26 рафинерии, където е съсредоточена една четвърт от производството на страната. Девет от тези инсталации вече са затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още