fallback

Цените на производител за август в САЩ нарастват с 0,6%

Публикуваните днес данни не отразяват влиянието на урагана Катрина

17:57 | 13.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на производител за август в САЩ нарастват с 0,6% спрямо предходния месец, като предвижданията на анализаторите бяха за ръст от 0,8%. През юли показателят регистрира ръст от 1% на месечна база.

Като се изключат храните и енергията, индексът на цените на производител остава без промяна спрямо юли, когато показателят се повиши с 0,4%.

Публикуваните днес данни не отразяват влиянието на урагана Катрина, което вероятно ще бъде отчетено следващия месец, когато ще бъдат изнесени данните за септември.

През август цените на енергията нарастват с 3,7% в сравнение с юли, когато беше регистриран ръст от 4,4% на месечна база. При бензина се наблюдава поскъпване от 9,5% за изминалия месец. На годишна база енергията бележи повишение от 12,9%, а индексът на цените на производител – 5,1%. Основният индекс (без храни и енергия) регистрира ръст от 2,4% за последните 12 месеца.

Индексът на цените на производител, както и този на потребителските цени, са едни от основните инфлационни индикатори. Нарастването им през последната година кара повечето анализатори да смятат, че Федералният резерв ще продължи увеличението на основния лихвен процент в страната. Следващото заседание на Комитета по парична политика ще се състои на 20 септември, като очакванията са за ново повишение от 25 базисни пункта до 3,75%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още