fallback

Милионерите по света притежават активи на стойност около $24,5 трилиона

Богатството на около 7 млн. души, които притежават инвестиции от поне 1 млн. долара, ще се увеличава с по 6% годишно през следващите 5 години

15:39 | 12.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Активите на милионерите в световен мащаб нарастват, докато тези на хората с по-скромни възможности отбелязват понижение, показват данните от публикувания днес доклад на Boston Consulting Group.

Богатството на около 7 млн. души, които притежават инвестиции от поне 1 млн. долара, ще се увеличава с по 6% годишно през следващите 5 години, се казва в доклада. То е съсредоточено в институции като хедж фондовете, които извличат печалби както от повишаващи се, така и от падащи пазари.

Спестяванията на хората, които притежават под 100 хил. долара, ще се свиват средно с по 0,3% на годишна база. “Те са вложени предимно в облигации, акции и инструменти на паричния пазар, които според нас няма да носят толкова висока доходност”, смята Кристиан де Джуниак, който е един от авторите на доклада.

Милионерите по света притежават активи на обща стойност около 24,5 трилиона долара, като през тази година Boston Consulting Group очаква те да се повишат с 10%. Активите на хората със спестявания под 100 хил. долара ще се понижат с около 3%, се казва още в доклада.

Ръстът на спестяванията на най-богатите води до засилване на конкуренцията между банките, чиито услуги са насочени към тази група хора. “Малките банки трябва да измислят стратегия, която да им помогне да оцелеят”, смята Кристоф Ричард, анализатор на Zuercher Kantonalbank. “Те могат да си сътрудничат в дистрибуторските операции, да изнесат част от функциите си в чужбина, да осъществят поглъщания или сливания, но със сигурност ще трябва да положат усилия да се придвижат напред”.

Банките, обслужващи най-заможната категория клиенти, като UBS, осъществяват експанзия в страните от Азия, Източна Европа и Латинска Америка, където икономическият растеж е по-силен от този в западноевропейските страни.

В Латинска Америка активите на хората, притежаващи спестявания от минимум 100 хил. долара, са се повишили с 12% през последната година, като най-значимо е нарастването в Бразилия и Чили, показват данните, изнесени в доклада. Очаква се ръстът през следващите години да намалее до 6% на годишна база. Азиатските милионери са увеличили богатството си със 7,3% за година, като очакванията са за ръст от 6,8% годишно до 2009 година. В Северна Америка, където според статистиката живеят над 50% от хората с активи над 1 млн. долара, ръстът през идните 5 години ще бъде около 4,1% на годишна база, а в Европа – около 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още