fallback

Търговският дефицит на Великобритания за месец юли е 5,1 млрд. паунда

Свиването на износа е лош знак за британската икономика

12:56 | 09.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на Великобритания за месец юли се е увеличил с 900 млн. паунда на месечна база до 5,1 млрд. паунда, най-високата стойност от 15 месеца насам. Очакванията на анализаторите бяха за повишение от 500 млн. паунда до 4,7 млрд. паунда.

Стойността на вноса остава непроменена спрямо предходния месец - 22,3 млрд. паунда. Износът на страната бележи понижение от 5,1% до 17,2 млрд. паунда. Търговският баланс със страните от Европейския съюз, които купуват 2/3 от британския експорт, е отрицателен в размер на 2,6 млрд. паунда, спрямо 2,8 млрд. паунда месец по-рано.

Свиването на износа е лош знак за британската икономика, тъй като тя се нуждае от външни приходи, които да стимулират потребителското търсене – двигател на продължилия повече от 13 години икономически растеж. Поскъпващият петрол и стагнацията на пазара на недвижими имоти оказват силно негативно влияние върху бюджета на потребителите.

През второто тримесечие ръстът на икономиката се понижи до най-ниските си стойности от три години насам, което бе и причината за понижението на основния лихвен процент в страната с 25 базисни пункта през август.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още