fallback

Скъпият петрол забавя растежа на китайската икономика

11:48 | 09.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличената цена на петрола забавя растежа на китайската икономика, заяви висш представител на основната правителствена организация за икономическо планиране в страната, цитиран от АФП. „Трябва да допуснем, че е възможно цената на петрола да повлияе върху икономическия ни растеж“, каза вицепрезидентът на Националната комисия за реформи и развитие, без обаче да посочва конкретни числа.

Според Азиатската банка за развитие ако петролът е на нива над 70 долара за барел през 2006 г., икономическият растеж на Китай ще бъде забавен с един пункт.

Китайското правителство първоначално прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 8 на сто за тази година, но вероятно растежът ще е около 9,5%, какъвто беше и през 2004 г.

„Трябва да се възползваме от високите петролни цени, за да подтикнем компаниите да подобрят енергийната си ефикасност“, добавя вицепрезидентът на комисията.

В момента според китайските власти страната изразходва прекалено много енергийни ресурси. Сред част от мерките, взети от правителството в тази насока, бе нареждането това лято държавните учреждения да повишат с един градус температурата на климатиците, за да се икономисва електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 09.09.05 г.
fallback
Още от Свят виж още