fallback

Отпускат заем от $7,5 млрд. на Rosneft

Според Rosneft сключеното в Берлин споразумение показва нарастващия интерес на инвеститорите към Русия

15:39 | 08.09.05 г.

Държавната руска компания Rosneft, третият по големина петролен производител в Русия, подписа в четвъртък в Берлин договор за синдикиран заем на стойност 7,5 млрд. долара. Това стана в рамките на визитата на президента Владимир Путин в Германия.

Кредитът, най-големият отпускан на руски заемополучател, е осигурен от банките ABN Amro Bank, Dresdner Kleinwort Wasserstein, JP Morgan и Morgan Stanley и ще бъде изцяло предоставен до края на годината.

"Споразумението ще позволи увеличение на капитализацията на Rosneft и Gazprom и в последствие на стойността на активите на руската държава", уточняват от компанията.

Очаква се Rosneft да се листва на борсата през втората половина на 2006 г. Акциите на Rosneft, в момента изцяло собственост на руската държава, бяха прехвърлени в създадената за целта Rosneftegaz, която от своя страна закупи 10,7% от акциите на газовия гигант Gazprom.

Според Rosneft сключеното в Берлин споразумение показва нарастващия интерес на инвеститорите към Русия и свидетелства за развитието на руската икономика, особено в областта на енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още