fallback

Централната банка на Англия остави лихвите без промяна на ниво от 4,5%

Поскъпващият петрол повиши инфлацията на Острова над заложения лимит от 2%

15:12 | 08.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Англия остави лихвения процент в страната непроменен на ниво от 4,5%. На предишното си заседание през август Комитетът по монетарна политика понижи лихвите в страната с 25 базисни пункта, което бе първата промяна от две години насам.

Поскъпващият петрол повиши инфлацията на Острова над заложения лимит от 2%, което е основната причина за временното преустановяване на монетарната експанзия, смятат анализатори.

През юли нивото на инфлация достигна 2,3%, а месец по-късно правителството повиши прогнозата си за икономическия растеж през второто полугодие от 0,4% на 0,5%.

Част от пазарните участници са на мнение, че все още съществува риск от свиване на потребителските разходи, въпреки понижението на лихвения процент през август. Това е и основният аргумент срещу днешното решение на Централната банка. “Еднократното намаление на лихвите не оказа нужното въздействие за преодоляване на безпокойството, което изпитват потребителите”, смята Ричард МакГуайър от RBC Capital Markets.

След оповестяването на решението нямаше резки колебания на валутните пазари. Британската лира регистрира незначителен спад, след което се върна на ниво от 1,8372 спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още