fallback

Скандалният управител на Италианската централна банка се бори за поста си

За момента Фацио отказва всякакъв коментар, но според негови близки, цитирани от италианската преса, той няма намерение да се предава

12:35 | 07.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Антонио Фацио; снимка: AFP

Загубил доверието на държавните ръководители след скандалната си намеса в оспорвано банково поглъщане, управителят на Италианската централна банка Антонио Фацио е на път да загуби поста си, а имената на кандидат-наследниците му бяха оповестени във вторник от всички големи вестници в страната.

Силвио Берлускони подкани Фацио да се откаже от длъжността си в понеделник вечерта, след като получи зелена светлина за това от последния защитник на банковия управител - Умберто Боси, съюзник на италианския премиер в Северната лига, която е част от управляващата коалиция.

За момента Фацио отказва всякакъв коментар, но според негови близки, цитирани от италианската преса, той няма намерение да се предава и желае да запази позицията си, като смята да вземе участие в срещата на финансовите и икономически министри на Европейския съюз в петък в Манчестър.

На практика правителството не може да го принуди да подаде оставка, тъй като управителят е защитен от независимостта на централната банка и единствено Висшият съвет на институцията, съставен от 13 членове, един от които е самият Фацио, има властта да вземе подобно решение.

За тази цел обаче е необходимо председателят на Съвета да свика извънредно събрание. Става дума за най-възрастния член на Висшия съвет – 82-годишния адвокат Емилио Ферери, ревностен католик, също както и Фацио. Ако Ферери се съгласи да насрочи извънредно събрание, ще трябва да присъстват най-малко две трети от членовете, а отстраняването на Фацио да бъде гласувано с квалифицирано мнозинство.

Сложността на процедурата обяснява зачестилите подкани към шефа на Италианската централна банка сам да се откаже от позицията си, но Фацио остава глух за тези призиви, убеден, че е действал спрямо правилата при банковата битка, която се разрази в последните месеци в страната.

Противниците му го обвиняват, че е загубил изискваната от него безпристрастност, давайки лични съвети на италиански инвеститори как да процедират при закупуването на италианските банки Antonveneta и Banca Nazionale del Lavoro (BNL) за сметка на останалите кандидат-купувачи – холандската ABN-Amro и испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Г-н Фацио опетни репутацията на Италианската централна банка и ако бях на негово място отдавна бих подал оставка“, каза в неделя икономическият министър на страната Доменико Синискалко.

„Изразената от Синискалко позиция е лична, но в много отношения може да се смята за напълно основателна“, заяви ден по-късно Силвио Берлускони.

През изминалия уикенд Берлускони и Синискалко са обсъждали случая Фацио с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и с европейския комисар по икономическите въпроси Хоакин Алмуния.

В резултат на дебатите по случая италианската преса се зае с предположения за това кой ще бъде евентуалният наследник на 69-годишния Антонио Фацио. Сред спряганите имена са самият Доменико Синискалко (на 50-годишна възраст), бившият европейски комисар по конкуренцията Марио Монти (62 год.), бившият член на Съвета на директорите на ЕЦБ Томазо Падоа-Скипоа (66 год.) и 58-годишният финансист Марио Драги, който в момента е в управата на Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още