fallback

British Airways с рекорден брой пътници въпреки атентатите в Лондон

Като се имат предвид нестабилното състояние на икономиката, движението на цените на горивата и на курса на долара, точните прогнози за авиосектора са по-голямо предизвикателство от обикновено

15:09 | 29.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

През юли 2005 пътническият капацитет на British Airways, измерван в свободни места на километър, е увеличен с 2.4% в сравнение с юли 2004 г. Трафикът, измерван в приход на пътник на километър е бил с 4.2% повече, съобщиха от компанията за Investor.bg.

Подобрението е в резултат на повишения коефициент за брой пътници с 1.4 пункта в сравнение с миналата година до 81.1% - рекорден за месец юли.

Увеличението на трафика включва 6.8% увеличение във високия клас трафик и 3.8% в ниския. Превозеният товар, измерван в товар на тон на километър, е намалял с 3%. Общият фактор за натовареност е паднал с 0.1 пункта до 72.5%.

Рекордният брой пътници показва, че в краткосрочен план няма отрицателен ефект от експлозиите в Лондон, макар че е твърде рано да се прецени ефекта в дългосрочен план, смятат от British Airways.

Като се имат предвид нестабилното състояние на икономиката, движението на цените на горивата и на курса на долара, точните прогнози сега са по-голямо предизвикателство от обикновено. Въпреки това условията на пазара остават непроменени, уточняват от компанията.

Пазарните условия остават изцяло непроменени.

Продължаващото засилване на американския долар и увеличените допълнителни такси са подобрили нивото на приходите на превозвача. Очакванията на British Airways са общите приходи за финансовата година, която завършва през март 2006 г., да се увеличат с между 5.5% и 6.5%. Очаква се и увеличение с около 3% на капацитета и обема без промяна в общите дивиденти.

British Airways очаква разходите за гориво, без покриване на риска, да бъдат с около 525 милиона лири по-високи от миналата година. Компанията е предвидила покриване на риска със 75% при средна стойност от 43 долара на барел за остатъка от финансовата година и 40% обезщетение за финансовата година 2006/07 при средна стойност от 50 долара на барел.

British Airways обяви своите финансови отчети изготвени според (IFRS) – (Международните стандарти за счетоводство и финансова отчетност) за финансовата година, която завършва на 31 март 2005 г. Съгласно отчетите по IFRS оперативната печалба на компанията за финансовата година, завършваща на 31 март 2005 г., е увеличена от 540 милиона лири съгласно UK GAAP на 556 милиона лири, а брутната печалба - от 415 милиона на 513 милиона лири. Въвеждането на Международните стандарти за счетоводство и финансова отчетност представлява само счетоводна промяна и не е оказало влияние на бизнеса или на паричния поток на компанията за 2004/05.

За първото финансово тримесечие на тази година, завършило на 30 юни, компанията има печалба преди данъци в размер на 124 милиона лири спрямо 75 млн. лири година по-рано. Оперативната печалба е 176 млн. лири, а приходите възлизат на 2,1 млрд. лири (+8,3 на сто спрямо съответното тримесечие на предходната финансова година).

Нетните задължения на British Airways в края на наблюдавания период са за 2,5 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 29.08.05 г.
fallback
Още от Свят виж още