fallback

Петролът продължава възходящия си тренд*

Петролните работници в Нигерия преустановиха стачката, а ремонтът на петролопровода в Северно море ще приключи до седмица

10:11 | 19.12.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Нова серия позитивни новини поддържат позитивния тренд при "черното злато" по време на азиатската сесия. Фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през януари поскъпват с 0,33% до 57,35 долара за барел. При сорта Брент повишението е с 0,25% до 63,57 долара за барел.

Инвеститорите очакват по-късно в сряда актуална информация за запасите от суров петрол в САЩ.

Добри новини за пазара дойдоха от Forties Pipeline System, която съобщи, че очаква ремонтните дейности по петролопровода да приключат в рамките на седмица. Съоръжението, по което минават  около 450 хил. барела суров петрол на ден от Северно море до Шотландия, работи с намален капацитет от 7 декември, когато беше открит теч. 

В същото време в Нигерия петролните работници преустановиха стачката, която всъщност продължи само един ден, и се съгласиха да продължат преговорите през следващия месец, заяви говорител на синдиката, цитиран от Bloomberg.

Благодарение на споразумението между членовете на Организацията на страните износителки на петрол заедно с други държави, които не са членки на организацията, за намаляване на  доставките на петрол с около 1,8 милиона барела на ден, през тази година средната цена на петрола е около 51 долара за барел. Опасенията на анализаторите обаче идват от очаквания ръст на производството в САЩ през следващата година, който може да обезсили усилията на ОПЕК.

По последни данни расте и износът на петрол от Саудитска Арабия, като през октомври той достига 6,784 милиона барела.

При ценните метали единствено златото изпъква с ръст на цената си, макар че увеличението на фючърсите с доставка през февруари е скромно -  0,11% до 1266,90 долара за тройунция. Среброто поевтинява с 0,15% до 1264,10 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва представянето на американските пари спрямо кошница от валути, достигна ниво от 93,686 пункта. За сравнение - при предишната търговия беше малко над 94 пункта. Спрямо йената доларът остана стабилен на ниво от 112,62 йени, което е близо до нивата от края на миналата седмица. Австралийският долар отчете леко поскъпване спрямо американската валута с 0,08% и се разменяше за 0,7670 долара.

*Информацията е актуална към 9:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още