fallback

Преглед на печата за 14 януари

08:31 | 14.01.17 г.

Студентските такси може да тръгнат нагоре В. Сега

Увеличението на държавната субсидия за част от професионалните направления в университетите отваря възможност за увеличение и на студентските такси. Причината е, че размерът на таксите е обвързан с получаваната от висшите училища субсидия. Според закона за висшето образование размерът на таксите за студентите не може да бъде по-голям от 2/3 от нормативите за издръжка, определени за всяко професионално направление. Държавната издръжка за математика например в момента е 1663 лв., съответно таксата за студентите в това направление не може да е над 554 лв. След планираното увеличение на 1940 лв. обаче наесен таванът на таксата за математиците може да се повиши на 646 лв., т.е. с 92 лв. Същото увеличение биха могли да въведат и университетите, предлагащи подобни инженерно-технически специалности като информатика и компютърни науки, общо инженерство, енергетика, електротехника и др. При педагогиката максималната такса може да скочи за следващата академична година от 242 на 288 лв. (46 лв. повече), а при хуманитарните направления като социология, психология, филология и др. - от 369 на 428 лв (58 лв. повече).

Прокуратурата откри над 700 хиляди лева в арестувани митничари В. Сега

Над 710 хиляди лева са открити при ареста на митничари от пункта Варна-запад. Акцията по задържането им започна още в четвъртък вечерта. Задържаните са над 20, т.е. почти цялата смяна, а парите са открити при претърсвания в служебни помещения и домове на част от арестуваните. Поне петима души със сигурност ще получат обвинения за подкупи, съобщиха разследващи. Акцията се води от спецпрокуратурата, така че вероятно ще има обвинения и за участие в организирана престъпна група. По неофициална информация митничарите са вземали подкупи, за да пропускат контейнери, натоварени с различни стоки.

Премиерът: Чака ни тежка политическа криза В. Стандарт

Само за 2 години във всяка сфера ние сме се постарали да има по-голямо финансиране, повече реформи и да е по-добра, отколкото е била. И това е факт. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в предаването „Панорама" на БНТ. „Българите ни разбират, просто искат да става бързо, защото 25 години те очакваха", допълни премиерът. „Едно е да обещаваш, да даваш предварително, без да си обезпечил, без да ги има парите. Така, както предишното правителство даде 250 милиона лева – увеличи заплатите на полицаите, само че без да ги има парите. Ние и тях намерихме и тях изплатихме. Когато правиш нещо, е хубаво да го финансираш, да го подредиш и ако следващите искат да го продължат, да го продължат", каза още той.

Съдът постанови: Фирмите за бързи кредити трябва да връщат надвзети лихви на потребителите В. Труд

Фирмите за бързи кредити трябва да връщат надвзети лихви на потребителите, съобщи в петък адвокат Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите (СППП), като се позова на решенията на 3 съдилища по казуса – Окръжен и районен съд-Пловдив и Районен съд-Асеновград. „Съгласно съдебната практика по делата за т. нар. „бързи кредити“ потребителите трябва да върнат на търговеца само действителната сума, която са получили като заем. В едни случаи потребителят има право да иска връщане на всичко, което е платил над тази сума, а в други случаи само на част от нея, като платена без основание. Това на практика означава, че една голяма част от потребителите, които вече са върнали заемите си, са върнали повече, отколкото са дължали. Тези потребители може да поискат от съда надплатените суми да им бъдат възстановени“, уточни адвокат Димитър Деков. Той допълни, че от сдружението, на което е председател, са готови да дават безплатни правни консултации на потребителите в приемната си на бул. „Марица“ 93 в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още