fallback

ЕК поиска от България да се грижи за крайбрежните си води по европейски правила

Европейската комисия настоява за въвеждане на директивата за безопасност при проучването на нефт и газ

16:40 | 17.11.16 г.

Европейската комисия поиска от България, Полша, Испания и Обединеното кралство да транспонират изцяло Директивата на ЕС за енергийна ефективност, която засяга безопасността на свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води, пише в съобщение на ЕК.

Европейският съюз има правила, чието спазване трябва да помогне за предотвратяване на аварии, както и за бързо и ефективно реагиране при възникването на такива аварии в инсталации за нефт или газ в крайбрежните води.

Държавите членки трябва да гарантират, че предприятията, на които те предоставят лиценз за проучване или производство, разполагат с достатъчно финансови средства и имат необходимия технически опит, както и че поддържат на разположение ресурси, към които да се прибегне при необходимост.

Компаниите трябва да носят пълната отговорност за екологични щети, причинени на защитени видове и естествени местообитания.

Европейската директива трябваше да бъде транспонирана в националното право до 19 юли 2015 г., но досега не е въведена в българското законодателство.

Заради пропуска ЕК изпрати мотивирани становища до България, Полша, Испания и Обединеното кралство, и уведоми страните, че разполагат с два месеца, в които са задължени да транспонират европейската директива.

Ако не го направят, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още