fallback

Преглед на печата за 16 юли

08:50 | 16.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Посланик Кабан: Свободата, братството и равенството са още по-важни сега

В. Сега

Атентатът, който се случи вчера в Ница е много тежък за моята страна, каза посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан след кървавото нападение във френския град, предаде БГНЕС.

„Опити за терористични атаки винаги ще има. В демокрацията нашите служби за сигурност работят най-сериозно и твърдо, колкото могат. Франция още е жертва на това, въпреки всички мерки, които взехме през последните месеци. Видяхме как беше организацията на Евро 2016, организирахме и през ноември голяма международна конференция за климата. Всичко това мина без атентати”, каза още френският посланик.

Горанов: Бюджетът ще се справи с покупка на нови бойни машини В. Сега

Бюджетът ще се справи с покупка на бойни машини за Българската армия, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол, цитиран от Българското национално радио. Заделените през тази година пари за модернизация на въоръжението са 124 милиона лева, за следващите две години ще се отделят по 371 милиона лева, допълни министър Горанов:

Безспорно целта, поставена в рамките на НАТО, е достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) . Тя ще бъде преследвана поетапно, като в следващите няколко години ще има увеличение на относителния дял на разходите за отбрана в брутния вътрешен продукт.

Хърватия отива на предсрочни избори В. Сега

Хърватският парламент се саморазпусна и отвори пътя за насрочването на предсрочни парламентарни избори в страната, предаде БГНЕС. Сега президентът Колинда Грабар-Китарович трябва да определи датата за вота. По неофициална информация те ще се проведат на 11 септември.

Проверки в Гугъл България В. Стандарт

Две проверки при връщане на ДДС са направили данъчните в Гугъл България от регистрирането на компанията у нас през март 2015 г. Наскоро е приключила и проверка по несъответствие на данните в системата за обмен на информация по ДДС в ЕС (VIES), като нарушения не са открити. Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол. Той обясни, че когато компании като Гугъл и Фейсбук предоставят услуги в България, има два режима за облагане с ДДС. Ако получателят е регистриран по ДДС, той начисляват ДДС с протокол. Ако получателят не е регистриран по ДДС, компанията начислява и внася ДДС в страната, където е регистрирана, а тази държава след това го превежда към НАП. По тази схема от компаниите Facebook, Amazon, YAHOO и eBay са получени 1,712 млн. евро.

Държавата си взима от царя още един дворец В. Стандарт

Втори "царско" дело стигна до решение от Върховния касационен съд. През 2012 г. ВКС постанови, че дворецът "Кричим" е държавна собственост. В четвъртък тричленен състав отсъди същото и за двореца "Саръгьол". Държавата обаче ще влезе във владение, след като плати на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок обезщетение за направените подобрения през последните 13 години и съдебни разноски общо за 13 583,99 лв. Царското семейство и държавата водят спор за още няколко имота. Все още окончателно не са приключили делата за "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Врана", както и за над 16 000 дка гори в Рила.

Русия ще разположи в Крим най-модерните си зенитно-ракетни комплекси С-400 В. Труд

Русия обяви, че ще разгърне през август в анексирания от нея Крим най-модерните си зенитно-ракетни комплекси С-400. В момента там са разположени ракети С-300, предаде АФП, цитирана от БНР. "Комплексите ще са постоянно стационирани в района на град Феодосия", заяви подполковник Евгений Олейников, заместник-командир на 18-и зенитно-ракетен полк от 31-а дивизия на противовъздушната отбрана на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още