fallback

Азиатските индекси не намериха единна посока

Акциите на енергийните компании в региона се търгуваха смесено

10:31 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на азиатските пазари не намериха единна посока, като китайските борси увеличиха спадовете, съобщи CNBC.

Основният индекс Shanghai Composite се понижи с 2,9%, като спадът от началото на годината достига 24,9%.  Shenzhen Composite финишира с 4,2% надолу.

Хонконгският индекс Hang Seng изтри повишенията и в крайна сметка приключи сесията без промяна. Японският Nikkei 225 се понижи с 0,7%, а южнокорейският Kospi записа ръст от 0,5%.

Продажбите на дребно в Япония през декември се понижават с 1,1% на годишна база, което показва известна слабост в търсенето от страна на домакинствата. В четвъртък започна заседанието на централната банка, като пазарите очакват допълнителни стимули.

Акциите на компаниите износителки, като Toyota, Honda и Sony, се търгуваха предимно с понижения.

Австрлийският индекс ASX 200 се повиши с 0,6%, като акциите на финансовия сектор и компаниите производителки на материали се повишиха съответно с 0,5 и 0,8%.

В САЩ Федералният резерв очаквано остави лихвените нива непроменени, което срина фондовите пазари. Централната банка в САЩ посочи, че икономическият растеж се е забавил и очаква инфлацията да остане ниска в краткосрочен план.

Акциите на енергийните компании в Азиатско-тихоокеанския регион се търгуваха смесено, като австралийските Santos и Woodside отчетоха ръст от сътоветно 2,1 и 1,5%. Японската Inpex записа спад в цената на акциите си от 2,7%, при Japan Petroleum понижението е 2,4%, а при южнокорейската S-Oil – 1,7%.

В Сеул акциите на технологичния гигант Samsung Electronics поевтиняха с 2,6%. Преди борсовата сесия компанията отчете 16,2% ръст в оперативната печалба през четвъртото тримесечие на годишна база, което оправда очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още