fallback

Morgan Stanley: Петролът може да поевтинее и до 20 долара за барел

Поскъпването на долара и високите запаси са основните фактори, които влияят на цените

15:40 | 11.01.16 г. 5

Рязкото поскъпване на щатския долар може да доведе до спад на цената на петрола сорт Брент до около 20 долара за барел, прогнозират от Morgan Stanley, предава Bloomberg.

Тъй като "черното злато" е обвързано с долара, цената му може да падне с от 10 до 25%, ако зелените пари поскъпнат с 5%, посочват от Morgan Stanley.

„Глобалните проблеми може и да върнаха цените на петрола под 60 долара за барел, но разликата между 35 долара и 55 долара е основно заради щатския долар“, допълват анализаторите в нов доклад.

„Предвид продължаващото поскъпване на щатския долар, сценариите, при които се достигат цени от порядъка на 20-25 долара за барел, са възможни заради валутните колебания“, пишат още експертите. Те заключават, че не само доларът, но и нефундаменталните фактори също продължават да оказват влияние върху цените на петрола.

От началото на годината цената на петрола сорт Брент е паднала с още 11%, след като приключи и 2015 г. със загуби. Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) на практика се отказа от всякакви ограничения в добивите през декември, което влоши ситуацията на пазарите на фона на високите резерви в САЩ – около 100 млн. барела повече от средното през последните пет години.

През миналата седмица цената на петрола се понижи заради волатилността на китайските пазари, след като Пекин отново прибегна до понижение на курса на юана и се намеси на борсите, за да минимизира загубите.

Ръст на курса на долара с 3,2% при евентуална девалвация на юана с 15% може да доведе цената на петрола до спад под 30 долара за барел. Ако курсовете и на другите валути се променят съществено, движенията при долара и петрола може да са още по-големи, посочват от Morgan Stanley.

През миналата седмица цената на Брента достигна най-ниското си ниво от повече от 11 години насам. Днес "черното злато" продължава да поевтинява, като Брентът достигна малко над 33 долара тази сутрин в Лондон.

Morgan Stanley не е първата анализаторска компания, която прогнозира, че цената на петрола ще падне до 20 долара за барел. Причините, поради които финансовата институция прави тази прогноза, обаче са различни.

Goldman Sachs Group Inc. например посочи, че може да се очаква, заради високите запаси, съоръженията за съхранение да достигнат лимитите си, което да доведе до незабавно свиване и на добивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още