fallback

Азиатските фондови пазари започнаха седмицата със смесена търговия

Основният китайски индекс достигна до най-високото си ниво от 20 август след новините, че Китай възобновява първичните публични предлагания

10:58 | 09.11.15 г.

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено в понеделник след публикуването на разочароващи данни за вноса и износа през уикенда, съобщи CNBC. Износът през октомври намалява с 6,9% на годишна база, което е четвърти пореден месец спад, а вносът се понижава с 18,8%. Така Китай записва рекорден търговски излишък от 61,64 милиарда долара, сочат данните на Главната митническа администрация.

„Смятаме, че основните фактори за ръста в търговията продължават да отслабват, което отразява продължаващата слабост в глобалното търсене и инвестициите във фиксирани активи в Китай“, казват от Bank Of America Merrill Lynch.

Все пак основният китайски индекс Shanghai Composite достигна до най-високото си ниво от 20 август след новините, че Китай възобновява първичните публични предлагания. Акциите на PetroChina поскъпнаха с 1,5%, а тези на Bank of China и China Construction Bank – с по над 4 на сто.

От друга страна, инвестиционните посредници започнаха седмицата със смесена търговия на акциите, като тези на Haitong Securities и Huatai Securities поевтиняха с по 3,2%.

Японският индекс Nikkei 225 увеличи повишението си и приключи сесията в понеделник на най-високото си ниво от над 2 месеца насам. Слабата йена, чийто курс достигна 123,36 йени за долар, до голяма степен увеличи апетита за риск сред инвеститорите. 

Акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group поскъпнаха с по 4%, а Mizuho Financial приключи търговията с 3,1% ръст в цената на акциите.

Акциите на Nikon поскъпнаха с 2,9% след като компанията записа 11% ръст в оперативната печалба през периода април-септември.

Австралийският S&P ASX 200 завърши търговията с 1,8% спад, което е най-ниското му ниво от 5 октомври. Причината до голяма степен са влошените нагласи в търговията заради вътрешни фактори, смята Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG.

Акциите на BHP Billiton поевтиняха с 5,6%. Спадът в цената на златото доведе до разпродаване на акции в свързаните сектори. Акциите на Evolution Mining и Newcrest Mining се сринаха съответно с 6,9% и 5,5%, а тези на Woodside Petroleum и Oil Search – съответно с 2,5% и 1,1% до голяма степен заради 2-процентовия спад в цената на петрола в петък.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,8%, като рафинериите и химическите предприятия изпитваха затруднения също заради ниските цени на петрола.

Акциите на SK Innovation и S-Oil поевтиняха със съответно 1,7% и 2,7%, а тези на LG Chem – с 2,5%

Опасенията за евентуално вдигане на лихвените проценти в САЩ през декември пратиха индонезийския индекс JKSE с 1,5% надолу, което е най-ниското ниво от седмица насам. Индонезийската рупия поевтиня с близо 1% спрямо долара, който пък става по-силен след добрите данни за заетостта от петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още