fallback

НАТО изразява загриженост относно по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия

Всяка военна подкрепа за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта, смята генералният секретар на на организацията Йенс Столтенберг

19:57 | 08.09.15 г. 53
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост от информациите за по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия и предупреди, че всяко засилване на подкрепата за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Да, загрижен съм от информациите, че Русия може да е разположила военни и самолети в Сирия", заяви Столтенберг в размяна на мнения на страницата му във Фейсбук, в отговор на въпрос на АФП.

„Всяка военна подкрепа за режима на Асад може да доведе до ескалация на конфликта и до допълнителна загуба на живота на невинни хора", каза той.

Столтенберг изрази това мнение часове след като България, която е член на НАТО, обяви, че е отказала на неуточнен брой руски самолети да преминат през въздушното й пространство в края на миналата седмица, на фона на опасения на Съединените щати за растяща военна подкрепа на Москва за сирийския режим.

В събота държавният секретар на САЩ Джон Кери се обади по телефона на руския си колега Сергей Лавров, пред когото изрази безпокойството на САЩ за евентуално военно ангажиране на Русия в Сирия, напомня АФП.

В отговор на друг въпрос Столтенберг каза, че "Ислямска държава е сериозна заплаха за иракския народ, за сирийския народ, за района и за нашите страни".

"НАТО работи с партньорите си в Близкия изток и Северна Африка, за да им помогне да възстановят стабилността, да подобрят сигурността в техните страни и в техния район", добави той.

Повечето от 28-те страни в НАТО играят активна роля в коалицията срещу Ислямска държава начело със САЩ, но НАТО като организация не участва пряко в тази коалиция.

По въпроса за Украйна, където предстои да направи посещение, Столтенберг каза, че е насърчен от признаците, че прекратяването на огъня, уговорено през февруари, най-после се спазва, посочва АФП.

Същевременно Русия поиска от България да обясни отказа си да предостави въздушен коридор за доставка на руска хуманитарна помощ в Сирия и очаква реакция от Атина, към която Вашингтон се е обърнал със същата цел, предаде Интерфакс, като цитира руският заместник-външен министър Михаил Богданов, който е и специален представител на президента на Русия за Близкия изток и африканските страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още