IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Графика на деня: България е сред държавите с най-бързо топящото се население

Начело на класацията е Пуерто Рико, а осем от десетте страни в списъка са в Европа

18:12 | 26.08.15 г. 58
<p>
	Населението в Европа все повече застарява <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Населението в Европа все повече застарява Снимка: Ройтерс

Според последния доклад на ООН световното население през 2050 г. ще достигне 9,7 млрд. души, а през 2100 г. ще наброява 11,2 млрд. души, припомня Statista.

Лесно е обаче да бъде пренебрегнат фактът, че има страни, чието население изобщо не се увеличава. Световният икономически форум състави списък на страните с най-бързо намаляващото население, използвайки данните на Световната банка.

На първо място в класацията е Пуерто Рико, чието население се е свило с 1,3% или с 47 442 души между 2013 и 2014 г. Латвия е на второ място, като населението ѝ е намаляло с 1,1%, а Литва отчита спад от 1% за същия период.

България също присъства в негативната класация, заемайки седмо място. Населението в страната се е свило с 0,5% или 38 824 души между 2013 и 2014 г., а тенденцията изглежда скоро няма да приключи.

В класацията присъстват осем европейски държави, като един от основните проблеми с демографските промени на Европа е силно застаряващото население.

Infographic: The Countries Shrinking Fastest Worldwide | Statista

Още графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Това е защото по селата няма инфраструктура,"===Един много прочут злодей е писал в неговата борба, че ако искаш да победиш славянските народи, трябва да унищожиш СЕЛАТА им! Може да се разровиш и ще го намериш! Без села всяка държава умира. Който е чел история знае че градовете са се формирали от бедни хора които са имали за продажба единствено труда си. Бачкат и умират като в най добрия случай се възпроизвеждат /в общия случай! /. Трусно можеш да търсиш прираст в градовете ако няма села да ги захранват със свежа плът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Пикльо, ... войни и робство не са докарвали тази популация и територия до състоянието, което е в момента. Господ да въздаде и на тебе и подобните тебе ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
аз съм бил на границата 1 година и не е имало такова нещо .... :)) Остай ти филма "Граница" и кажи кат си русофоб що бягат ората са от Демокрацията, ай кажи поне ти ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Добре ве Коле ай са като го нема Тато нито оръдията са насочени към хората навътре що бяга народа, нали е Демокрация и Демократи са на власт, ей го 16 млрд. взеха, да опраат държавата, обаче продължават да се изнизват що тъй ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
С ракия, мойто момче, с ракия ги ручаме доматите! Пък инжинерите от СССР до един са доячи в местната мандра, дето навремето дедовците им шумкари я обираха. Както казват древните римляни - Съдбата не е пени... да я хванеш с ръка!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
У нас точно селата са мъртви! Това е МНОГО лош знак за бъдещето на нацията. МНОГО лош знак. В градовете НЯМА условия като цяло за деца. Болшинството от населението е наблъскано в 60-70 кв. спални помещения/ dormitory/. Това не е семейно жилище а спално в общежитие. Цяло мъчение е да отгледат хората 2 деца /да се възпроизведат/ камо ли 3 и нагоре какъвто е идеалът на християнските а и не само семейства! В България както много пъти съм писъл за елит беше назначена УТАЙКАТА на обществото/ . Тези хора не мислят за нацията а само колко могат да краднат. Такива понятия като демографски стратегии /пък и каквито и да са стратегии/ са им чужди! То ...животното иска само да си открадне и да задоволи нагона си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Германия не е в този списък, щото *** които пристигат там го деформират"Глупости. Тези джангали сред които и българите, са незначително малко като процент от населението на Германия. В пъти по малко да речем, от процента на нашите *** спрямо българите в България. Отрицателният прираст на Германия /който не е голям/ се дължи именно до голяма степен на чужденците които в болшинството си оставят малко или никакво поколение тъй като не могат да си създадат условия за това там . Сега ще кажете че "да ама мюсюлманите се множат като бълхи. Да има такива и то не малко но са по малко от тези които НЕ оставят поколение. Затова и именно в големите градове естествения прираст е отрицателен. По немските села католиците правят почти винаги 3 и над 3 деца. Немското село е ЖИВО. Живо е ТОЧНО заради икономиката и жизнения стандарт! ;) Германците не си го слагат много че имало отрицателен прираст защото знаят че тези джунгали лесно ще заменят с други. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
У ваше село сигур ядете доматите барабар с колците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
*** , *** обясни на сирийските бежанци колко е гот свободно да пътуваш ...по море и по суша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 8 години
защото са близо до Русия и не се знае кво може да стане утре ... я анексия, я някой друг зулум .... а сега сериозно, защо си мислите че демографските проблеми имат общо с икономиката и жизнения стандарт? Германия не е в този списък, щото *** които пристигат там го деформират, но ако си мислиш че истинските германци не са намалели последните 30 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още