fallback

Европейските инвеститори с все по-голям интерес към златото

Ценният метал става по-привлекателна алтернатива на еврото след последните ограничения върху гръцкия банков сектор

20:34 | 29.06.15 г. 12

Европейските инвеститори купуват все повече злато, след като сътресенията в Гърция го направиха по-привлекателна алтернатива на еврото, съобщава Bloomberg.

Търсенето на суверенни златни монети от гръцките купувачи се е увеличило средно с два пъти през петте месеца до юни, твърди U.K. Royal Mint. Онлайн търговецът на дребно CoinInvest.com, заяви, че продажбите през събота и неделя отчитат най-високи си нива от ограничението за теглене на пари в брой на Кипър от 2013 г. насам. Компанията отчита, че все повече германски, френски и гръцки купувачи се опитват да закупят ценния метал.

Инвеститорите търсят спасителен вариант, след като Гърция наложи капиталов контрол, затвори банките и спря продажбата на златни монети най-рано до 6 юли. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд посочиха, че са достигнали до границите на възможностите си в защитата на Гърция и че не могат да предложат още отстъпки на правителството, за да се отдръпне страната от ръба на пропастта.

„Повечето от по-разпространените ни златни монети са продадени“, заяви Даниел Марбрюгер, директор на базираната във Франкфурт CoinInvest.com. „Когато хората научиха, че гръцките банки ще бъдат затворени, се замислиха, че може би не е лоша идея да вложат известна част от парите си в злато“.

В понеделник GoldCore Ltd., която купува и продава цветни метали, отчете „значителен“ ръст на търсенето на злато. Продажбите в Обединеното кралство и Ирландия в първия ден от седмицата са три пъти по-високи от средното ниво през последните три понеделника. Според информация на компанията BullionVault клиентите в цял свят са купили общо 1,4 метрични тона злато през първата половина на годината, което е най-големият ръст от 2012 г.

Цената на фючърсите на златото се вдигна с 0,4% до 1 177,90 долара за тройунция в сутрешната сесия в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още