fallback

Valio съкращава 320 служители заради руската забрана за внос

Производителят на млечни продукти е най-сериозно засегнатата компания във Финландия от руските санкциите

17:30 | 17.04.15 г.

Финландският производител на млечни продукти Valio съобщи, че планира да съкрати около 320 работни места във Финландия, което ще бъде третата вълна на съкращения във фирмата след обявяването на руското ембарго върху вноса, предаде Ройтерс.

Valio, най-сериозно засегнатата компания във Финландия от руските санкциите, преработва изнасяното преди за Русия мляко в млека на прах и в промишлено масло за световния пазар, което се отразява на печалбата.

Освен това търсенето в засегнатата от рецесия Финландия отслабва, пише БТА.

Износът за Русия продължава да е спрян и вероятно несигурността ще продължи още, посочи ръкодовителят на компанията Мика Коскинен.

Русия забрани през август вноса на храни от ЕС и други западни страни в отговор на антируските санкции заради кризата в Украйна. В резултат Валио съкрати около 300 души и временно освободи 50 служители във Финландия, за да намали разходите. Освен това компанията закри около 250 работни места в Русия. Компанията в момента има около 4400 служители, включително 3600 във Финландия.

Миналата година руската забраната за внос намали продажбите на Валио в Русия с 35%, които първоначално се очакваха да достигнат 400 млн. евро (432 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още