fallback

Акцентите в бизнеса на 30 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:40 | 30.03.15 г.

В България

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира днес, че тенденцията с ниските лихви по депозитите ще се задържи още известно време. Той коментира и ситуацията с фалиралата банка КТБ и раздаването на кредити на свързани лица от нейно име.

Мистериозният купувач на редица предприятия в страната LIC33, който е свързан с Русия, ще бъде проверяван от Комисията за защита на конкуренцията

На енергийна вълна - газовата връзка с Гърция получи нов срок за изграждането си. Този път обещанието е, че строежът ще започне през пролетта на 2016 г.

И пак за Гърция - решението на крайнолявото правителство на Сириза да обложи с данък от 26% сделките с български компании е дискриминационно и правителството на България ще се бори срещу него.

През 2015 г. ще бъде подписан един доста важен договор за международна свободна търговия - TTIP. Той има свои привърженици и противници и днешният дебат хвърли малкто светлина върху техните аргументи "за" и "против".

По света

Петролът поскъпна леко, но светът все още е залят от евтин петрол. Това вещае лоши новини за американската шистова индустрия, която се нуждае от по-високи цени на черното злато.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призова да се спре прехвърлянето на топката на омраза между европейските народи, най-вече между гърци и германци. Според него пет години след първия спасителен пакет Гърция затъва все повече и трябва да бъде намерено истинско решение.

Инвеститорът легенда Джордж Сорос обяви, че е готов да инвестира 1 млрд. долара в раздираната от война и икономическа несигурност Украйна. Условие да направи това е подкрепа на западните страни за инвестициите там.

Украйнската национална газова компания "Нафтогаз" призова "зимните" цени на газа, които са с около 100 долара по-ниски, да бъдат удължение до следващата зима. Това би дало на страната възможност да се справи с икономическата криза.

Въздушните удари на международната коалиция срещу бунтовниците хути в Йемен продължиха и днес. Шиитските бунтовници и проправителствените сили водят битки в северните предградия на южния пристанищен град Аден.

На борсата

На Българска фондова борса имотният индекс BGREIT нарасна с повече от процент след информациите, че спорната поправка в Закона за собствеността на земеделските земи може да бъде изцяло отменена.

Препоръчваме

Комунистически Китай създаде поредния си милиардер. Разберете кой е той и как е изкарал първия си милиард!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите под статията или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още