fallback

Акцентите в бизнеса на 12 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:02 | 12.03.15 г.

В България

Еврото поевтинява значително напоследък и се доближава до паритет с долара. Какво означава това за българския лев, който е обвързан с европейската валута? Разберете какво означава това за българската икономика от анкетирани от Investor.ng икономисти.

Едно от възможните решения за пенсионните фондове е държавата да инвестира парите от тях в инфраструктурни проекти като магистрали.

Временната парламентарна комисия по казуса с фалиралата банка КТБ ще работи три месеца. Бившият председател на Сметната палата Валери Димитров смята, че прихващанията в КТБ, заради които бяха направени голям брой цесии, са били невалидниСъдът обаче отхвърли искането на ФГВБ за назначаване на временен синдик в КТБ.

Работодателски организации и синдикати се обявиха против възможното одържавяване на НЗОК. Те не са съгласни с част от предложените промени в Закона за здравеопазването.

Бившият вътрешен министър Веселин Вучков подаде оставка и като депутат и ще се завърне към преподавателската си кариера.

Руснаците вече не пият толкова българско вино. Причина за това е войната в Украйна, както и огромното поевтиняване на рублата, което оскъпява нашите стоки.

По света

Първият екип от Тройката кредитори на Гърция пристигна днес в Атина, като целта му е да събере информация за състоянието на икономиката на страната. В същото време Гърция обмисля да заплаши Германия с конфискуване на германско имущество, ако не ѝ бъдат дадени компенсации за Втората световна война.

Същевременно ЕЦБ увеличи лимита за гръцките банки с още 600 млн. евро, което последва увеличението от миналата седмица с 500 млн. евро.

Ирландия, която някога бе сочена заедно с Гърция за проблемна страна, днес не просто си плаща дълговете, но и иска да ги погаси предсрочно. Причината за това е, че така правителството ще спести 1,5 млрд. евро.

Афишираната от Русия и Турция алтернатива на спряния проект за газопровод „Южен поток“ - „Турски поток“ - може и да не се изпълни. Анкара започва да има все повече опасения за нарастващата си зависимост от Москва и това може да спре или забави значително проекта.

Големите американски банки успяха с мъка да преминат стрес тестовете на Федералния резерв на САЩ.

Разберете коя е новата столица на медиите в света от нашата Графика на деня!

На борсата

Българска фондова борса имаше положителен ден днес и индексите излязоха на зелено.

А въпреки кризата един от най-големите приватизационни фондове - Стара планина Хорд, е излязъл дори по-силен от нея.

Препоръчваме

Apple Watch още не е излязъл на пазара, а вече има своя имитация, която се продава в китайския интернет

Холандският старт-ъп Blendle ще позволи на читателите на три големи вестника да четат техни статии само за 20 цента на статия, ако не харесат статията, ще могат да си вземат парите обратно. Разберете повече как ще става това.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още