fallback

Акцентите в бизнеса на 24 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:27 | 24.02.15 г.

В България

Предложените промени в пенсионната система няма да решат проблемите в нея, тъй като те се коренят в самата ѝ структура. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, публикуван днес.

Тристранката – представителите на държавата, бизнеса и синдикатите, постигна известен консенсус по темата за пенсиите. Възможно е да се стигне до компромис и в близките дни ще има още развитие по темата.

Министърът на финансите Владислав Горанов предложи държавата да помага с парите на всички граждани на онези, които не могат сами да застраховат имота си.

Сред управляващата коалиция има известни търкания за дълга – АБВ няма да подкрепи неговата ратификация, а подкрепата на Патриотичния фронт още не е сигурна.

В същото време разбираме, че домакинствата масово започват да спестяват повече. Новите спестявания само за януари са за 724 млн. лева или близо милиард само за месец.

Северозападна България е най-бедният регион в целия Европейски съюз и от години има всякакви програми за спасяването му. Последната засега е да се заложи на подобряване на пътната инфраструктура в региона.

395 болни деца са били лекувани миналата година благодарение на Фонда за лечение на деца в чужбина.

По света

Новото гръцко правителство на популистите от СИРИЗА дойде на власт с гръмки обещания – намаляване на данъците, повишаване на пенсиите, повече работни места. Идвайки на власт, те обаче се сблъскаха с реалността и започнаха да разсъждават малко по-трезво.

Еврогрупата одобри удължаването на сегашната програма за спасение на Гърция с четири месеца, вместо исканите шест месеца. Тоест, ще има някакви реформи, но след няколко месеца ще гледаме за пореден път същия спектакъл. А платими ли са изобщо гръцките дългове, заради които става всичко това?

В същото време руският газов гигант „Газпром“ отново заплашва да спре газа за Европа, включително и за България, ако Украйна не плати поредната вноска. Колко е хубаво, че сега температурите не са под нулата...

От Европейската комисия уверяват, че към момента доставките на газ са нормални.

В страната на победилия социализъм и социална справедливост, на която Ципрас силно се възхищава, за съжаление има недостиг на елементарни неща като храни, тоалетна хартия или презервативи. Става дума, разбира се, за Венецуела.

В същото време новият крал на Саудитска Арабия раздаде на народа си 32 млрд. долара, за да отбележи идването си на власт.

В САЩ пък разследват няколко банки за манипулации на цените на металите с цел извличане на по-големи печалби. Чакаме развитие по делото.  А междувременно, манипулирано или не, златото потъна под 1 200 долара за тройунция.

На борсата

Българска фондова борса днес нямаше добър ден и индексите бяха на червено.

Препоръчваме

През Втората световна война нацистка Германия събира значителни количества изкуство от цяла Европа. Готова ли е днес, след 70 години, да го върне?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още