fallback

Акцентите в бизнеса на 19 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

19:01 | 19.02.15 г.

В България

След серия от словесни нападки Народното събрание отложи дебатите по договора за новия заем. За това спомогна и инициативата на депутатите от АТАКА, които положиха сериозни усилия гласуването да не се състои.

Бившият финансов министър Муравей Радев коментира новия заем, който според него се тегли в подходящо време заради ниските лихви. Въпреки това той не смята, че без него държавата ще фалира, както заяви премиерът Бойко Борисов.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък коментира, че партиите манипулират спора за новия дълг според своите интереси.

Парламентът също така прие на първо четене изплащането на гарантираните влогове да започва от седмия работен ден, от който депозитите са станали неналични.

Премиерът Бойко Борисов и представители на търговските банки се обединиха в позицията си, че новият шеф на банковия надзор трябва да възстанови доверието в сектора, загубено през миналата година.

Малко позитивни новини – България е лидер по брой на станции за зареждане на електромобили на Балканите, а в бъдеще компанията Tesla ще изгради още. Зеленият транспорт настъпва в България и Европа, с което може да се намали значително замърсяването на въздуха.

По света

Петролът отново тръгна надолу заради подновените страхове за свръхпредлагане.

Гърция днес официално поиска удължаване на заема от своите кредитори. Атина получи твърд отказ от страна на Германия, тъй като искането на Гърция не предлага решение на дълговия проблем на страната.

Според данни на световната банка дори българската правосъдна система е по-бърза от гръцката. Този и други проблеми неминуемо спъват развитието на една икономика. Как би могла Атина отново да излезе по пътя на истинското възстановяване?

Ханс-Вернер Зин, президент на мюнхенския Институт за икономически изследвания смята, че това ще стане, когато страната най-после се откаже от еврото и си върне драхмата.

А времето пред южната ни съседка бързо изтича. Ако не подпише ново споразумение до края на този месец, страната най-вероятно ще фалира до края на март.

В същото време Украйна, в която въпреки примирието проруските войски продължават с агресията, поиска ООН да изпрати мироопазващи войски. Според Киев само така може да се гарантира мирът в страната.

Руският президент Владимир Путин се опитва да намали ползването на долара в търговията на страната си с Индия. Двете държави обсъждат подписването на споразумение за свободна търговия.

Petrom и ExxonMobil може би са открили ново газово находище в Черно море, но данните още не са сигурни.

На борсата

На Българска фондова борса днес броят на печелившите и губещите акции се изравни.

Препоръчваме

Приложението за споделено пътуване Uber, което е кошмарът на обикновените таксиджии, събра още 1 млрд. долара финансиране.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още