fallback

Акцентите в бизнеса на 6 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:38 | 06.02.15 г.

В България

2 месеца след като най-после започна изплащането на депозитите в КТБ вече можем спокойно да погледнем назад и да видим какво се е случило с тях. По-голямата част от изтеглените 3,45 млрд. лева влогове все пак са останали в банковата система.

Продължаващата тема с пенсионните фондове ще бъде обсъдена от Съвета за пенсионна реформа във вторник. Да се надяваме, че ще стигнат до справедливо решение, което да удовлетвори всички български данъкоплатци.

Гледайки към бюджета и неговото изпълнение, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че не е проблемен. Според него бюджетът е планиран консервативно и дори може да се говори за преизпълнение на събираемостта, ако съдим по януари. Освен за бюджета, през януари има позитивни данни и за потребителското доверие, което се е покачило.

За да стимулира туризма, България ще облекчи издаването на визи за украински и руски туристи. Идеята е настина прекрасна, но дано не се стигне до повишено напрежение между двата народа по Черноморието. За намаляване на напрежението в администрацията пък премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министърът Бранимир Ботев и назначи на негово място Ирена Георгиева. 

Неприятни новини за отношението на младите българи към света. Цели 67% имат свободно време, в което не работят и не учат, с което страната ни е „първенец“ в Европа. Едва 4% от младите пък започват собствен бизнес. Чака ни "светло бъдеще".

Ако се питате колко струва на България членството в Европейския съюз, можете да видите нашата Графика на деня, за да го онагледим.

По света

Срещата между гръцкия и германския финансови министри завърши без успех. Шойбле и Варуфакис дори не успяха да се съгласят за това, че не се съгласяват.

Атина ще продължи да търси решение (орязване на дълга и нови условия), а Европа ще продължава да отказва. Въпросът очевидно ще продължи да се обсъжда още време. Време, в което Европейският съюз започва да обмисля дали няма да е по-добре Гърция да не е в еврозоната, може би дори и в самия съюз.

Петролът днес продължи поскъпването си, надминавайки границата от 50 долара за барел. А един от основните причинители за ударното му спадане - Саудитска Арабия, ще продава своя петрол „на промоция“ за своите азиатски партньори. Крайната цел на кралството е да запази своя дял на всяка цена.

Военният съюз НАТО ще засили фактическото си присъствие в източните страни, сред които България, Румъния, Полша и балтийските страни. Целта е да се демонстрира силата на Алианса пред все по-нарастващата агресия на Русия срещу Украйна.

Отделно от военните усилия, най-големите страни в Европа се опитват да спрат конфликта с дипломация. Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел са на визита в Киев днес, а утре в Москва. Тези срещи целят прекратяване на насилието в Украйна.

Самата Украйна има сериозни проблеми. След като отвърза валутата си, гривната стана най-зле представящата се валута в света за тази година.

За сметка на това руският военен концерн „Калашников“ излезе на печалба за пръв път от седем години. Да се чудим, къде ли са отишли всички тези автомати?

Вече на вътрешно-европейски новини – програмата за количествени улеснения на ЕЦБ може и да приключи по-рано, ако се постигне целта от 2% инфлация. Дотогава се питаме – кой печели от тази политика най-много? Отговорът е силно задлъжнелите страни от южна Европа.

На борсата

Седмицата приключи позитивно за почти всички индекси на Българска фондова борса. Изключение направи единствено SOFIX, като дори при него спадът бе приемлив.

Препоръчваме

От години се чуват призиви в София да се изгради денонощна библиотека. Тази мечта е напът да се сбъдне след решение на ръководството на НДК. В двореца ще бъде създаден Национален център за книгата, който ще обедини денонощна книжарница, библиотека и ще подкрепя българските автори.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още