fallback

Акцентите в бизнеса на 23 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:53 | 23.01.15 г.

В България

Правителството отстъпи по казуса с пенсионните промени и се отказа от подготвяната на практика национализация на парите от частните фондове. След протестите срещу промените Министерство на финансите предложи многократен избор къде да отиват личните пенсионни вноски - в държавния Сребърния фонд вместо в НОИ или частните фондове.

Проектът за газопровод „Южен поток“ продължава да се строи в България, въпреки че бе спрян официално от руска страна. Това заяви изпълнителният директор на "Южен поток-България" Димитър Гогов за БНТ. Това потвърди и вицеприемиерът Румяна Бъчварова, която обясни, че тръбопроводът няма как да отпадне от управленската програма на кабинета, тъй като все още страната ни не е получила официално уведомление от Русия за прекратяването му.

Евродепутатът Светослав Малинов коментира, че България ще може да влезе в еврозоната най-рано през 2020 г. Той подкрепя присъединяването на страната към валутния блок, но не смята, че към момента сме готови. 

Тази седмица ДПС заплаши с вот на недоверие правителството, ако здравният министър Петър Москов не подаде оставка. Готвеният вот обаче засега не среща подкрепа сред опозиционните партии и остава само намерение, коментира председателят на парламента Цецка Цачева. Друго намерение на опозицията обаче има шанс да се реализира. От БСП внесоха промени в данъчното законодателство, които ще намалят данъците за хората с ниски доходи.

Наводненията от миналата година, които удариха страната, са нанесли щети за приблизително 400 млн. евро.

Третокласните пътища в страната са 11 700 км. и тази година за ремонти по тях са отпуснати едва 5 млн. лева, коментира ресорният министър Лиляна Павлова.

България и Турция постигнаха споразумение за обща политика по отношение на туризма. Двете страни ще развиват общи туристически продукти.

По света

90-годишният крал на Саудитска Арабия Абдула бин Абдулазис ал Сауд почина рано сутринта днес. След обявяването на новината за кончината му цената на петрола се повиши и всички анализатори заговориха за промяна в политиката на най-голямата страна от ОПЕК.

Кралят е наследен на поста от своя брат Салман, на 79 години. Новият монарх потвърди, че политиката на кралството ще остане непроменена, тъй като тя следва дългосрочни цели. След този коментар цената на черното злато отново мина в отстъпление.

На европейския фронт – решението на Европейската централна банка да започне количествени улеснения за 60 млрд. евро месечно бе водещата финансова новина. Европейските пазари са екзалтирани от наливането на новонапечатани пари в икономиката.

Други пък критикуват програмата, тъй като тя не е достатъчно голяма. Сред тях е американският икономист Адам Поулсън, който смята, че банката трябва да изкупува повече облигации. От Bloomberg пък критикуват Марио Драги за неяснотата при представянето на програмата.

ЕЦБ на свой ред предупреди 4 банки от Гърция заради проблеми при управлението на ликвидността им. В южната ни съседка предстоят ключови избори в неделя, които най-вероятно ще докарат на власт крайнолявата партия СИРИЗА.

В свой анализ BBC коментира опасностите пред Европа през 2015 г. От медията посочват интересни тенденции – намаляване на броя гласуващи и членуващи в партии, както и все по-масовите протести и появи на антисистемни партии, което може да доведе до сериозни проблеми.

На този фон дойде и дипломатическата новина за охлаждане на отношенията между Русия и ЕС. Москва забрани на евродепутати да посещават страната като отговор на европейските санкции срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна.

На борсата

Българската фондова борса приключи седмицата положително, като индексите отчетоха повишения.

Препоръчваме

Starbucks все повече ще разчита на онлайн плащанията. Икономистът Нуриел Рубини пък твърди, че пазарът на изкуство се нуждае от държавна регулация.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви  на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още