fallback

Акцентите в бизнеса на 22 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

19:17 | 22.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор

В България

Лансираното преди няколко дена предложение за увеличение на осигурителните вноски за пенсии срещна съпротивата на Асоциацията на индустриалния капитал вчера. Днес същото мнение изщказа и другата голяма работодателска организация в България – КРИБ. Според нея това може да доведе до масови съкращения на работници.

Недовършената европейска програма „Транспорт“ за периода до 2014 г. е оставила 600 млн. евро за усвояване. Тази сума може и трябва да бъде използвана през тази година, обяви ресорният министър Ивайло Московски.

Част от спрените от правителството 38 влака на БДЖ ще бъдат пуснати, но със съкратени маршрути. 33-те влака ще обслужват линии с ниска натовареност, за да бъдат доволни синдикатите, които заплашиха с протест.

И като отворихме дума за профсъюзите – икономисти коментират, че така жадуваният от синдикатите и левите ръст на социалните помощи няма да донесе добри неща за работещите. Напротив, повишаването на държавните помощи води до реален риск за заетостта в страната, аргументират се от Института за пазарна икономика.

Дискусията на форума на списание Euromoney за Централна и Източна Европа обяви най-атрактивните банкови сектори в региона. За съжаление, България е на едно от последните места, заедно със страни като Унгария и Хърватия.

За сметка на това София е отличена като един от най-добре развиващите се градове в световен мащаб през 2014 г. Доклад на Global MetroMonitor поставя столицата ни сред първенците от най-бързо развиващите се градове в света за миналата година.

Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще струва около 270 млн. евро, коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Приемлива цена предвид алтернативите на строителство на нови ядрени мощности.

Изграждането на електронно правителство е сред най-важните неща, които могат да се случат. Сред позитивните стъпки в този иначе бавно развиващ се сектор е двойното поевтиняване на електронните подписи в близко бъдеще.

По света

Сутринта все още се питахме дали Европейската централна банка няма да започне т. нар. количествено облекчаване, което се очаква от пазарите от много време насам.

Следобедът ни отговори на този въпрос – ЕЦБ ще печата по до 60 млрд. евро месечно чрез изкупуването на облигации от март тази до поне септември идната година. Събитието на деня ще име ефект върху цялата икономика на Европа и ефектът му тепърва ще бъде подробно обсъждан.

В очакване на това решение днес гръцките политици бяха доста притеснени. За тях е изключително важно да се разбере дали Гърция ще бъде включена в изкупуването на дългове и при какви условия. В крайна сметка се разбра, че ЕЦБ е одобрила спешна кредитна линия за спасяване на фалиралите гръцки банки.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким коментира, че ниската цена на петрола може да бъде изключително полезна за световната икономика въпреки загубите на някои страни износителки на петрол.

Другата страна изпаднала близо до фалит, Украйна, също води преговори със своите кредитори днес. Президентът Петро Порошенко говори пред международния икономически форум в Давос за войната в страната му и за опасността от фалит.

Подпомогналата тази война Русия бе наказана чрез санкции от Европейския съюз и САЩ, а после самата тя отговори с контрасанкции, основно срещу храни. Галопиращата инфлация и недостигът на определени стоки като че ли накара Москва да преосмисли решението си и днес се чуха призиви за частична отмяна на забраната за внос на храни от ЕС. Дипломатите от съюза и САЩ потвърдиха обаче своята решителност санкциите да продължат докато Русия не преустанови намесата си в Украйна.

На борсата

Българска фондова борса днес отбеляза ден на спокойна търговия, в който индексите излязоха на плюс, макар и малък.

Препоръчваме

Очаквано силният долар ще увеличи броя на американците пътуващи с круизен кораб до Европа през 2015 г.. Сходни данни има и за българските почитатели на това удоволствие, за което се очаква, че ще отбелажи ръст от 10% през тази година.

Според една оценка държавният бюджет на България губи най-много от продажбата на нелегални цигари. Темата стана особено популярна през последните дни заради започнала рекламна кампания на Булгартабак и държавни органи против контрабандата.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите под статията или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още