fallback

Акцентите в бизнеса на 15 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:22 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор

В България

Безспорно визитата на американския държавен секретар Джон Кери у нас е водещата новина днес. Посещението му е част от плеядата високопоставени европейски и американски политици, които са на посещение у нас.

Джон Кери обсъди с правителството различни важни аспекти от общото сътрудничество между двете страни. Той потвърди ангажимента на Америка за подкрепа на сигурността и суверенитета на страната ни.

Ключова част от него е слагането на край на руската енергийна зависимост. Това може да стане чрез разработването на „план за енергийно“ бъдеще със САЩ, включващ пристигането на американски експерти у нас.

Управляващите от ГЕРБ подготвят изменение в Закона на енергетиката. Те предвиждат промяна в разходите на НЕК, както и избор на ДКЕВР от парламента, като текстовете бяха приети на първо четене днес.

Енергийната комисия в парламента обсъди съдбата на неколкократно спирания проект АЕЦ „Белене“. Причината е арбитражното дело, заведено от Русия срещу страната ни.

Също по време на дискусията на енергийната комисия стана ясно, че работна група ще оцени жизнеспособността на строеж на 7-ми блок в съществуващата АЕЦ „Козлодуй“. Експерти изчислиха, че повторното отварянето на 3-ти и 4-ти блок ще струва близо 1 млрд. евро.

На 25 януари ще започне изплащането на директните субсидии за обработваните от фермери земи. Парите ще достигнат близо 100 000 души в страната.

Правната комисия в Парламента освободи досегашния подуправител на БНБ Цветан Гунев. Причината е повдигнатото срещу него обвинение за бездействие по казуса с фалита на КТБ.

По света

Енергийните новини отново доминираха света днес. Цената на петрола продължи да е на ниски стойности, а анализатори от Wall Street допускат, че може скоро тя да достигне 40 долара за барел.

На този фон идват заплахите на Русия да спре или намали подаването на газ към Европа са водещата новина. Една от водещите вносителки на енергийни ресурси в Европа страна може да остави милиони европейци на студено, ако спре доставките. Експерти се питат – доколко тази заплаха е реална?

Русия изненадващо обяви, че ще спре изцяло доставките на газ през Украйна след няколко години. Напомняме, че България също ползва тези доставки и е почти изцяло зависима от руския газ към момента.

Падащите цени на петрола оставят своята следа и другаде. Британската нефтена компания British Petroleum се очаква да съкрати голяма част от работниците си в Северно море. Причината е огромният спад в цените на петрола.

Другите ресурси също създадоха новини днес. Златото излезе на зелено и достигна четиримесечен връх. За сметка на това цената на медта продължи да бъде ниска, с което металът отбеляза най-лошата си година от 1988 г. насам.

Американските банки отчитат значителни загуби. Най-лошо е положението при Citi Group, чиято печалба за края на миналата година се е сринала с 86%. За същия период Bank of Amerika също е намалила печалбата си с 11%. Незадоволителните резултати накараха и друг банков гигант – JPMorgan, да започне вътрешна реформа с цел подобряване на фискалните данни.

Според Moody's излизане на Гърция от еврозоната става все по-малко възможно. Добри новини за южните ни съседи.

На борсата

Българска фондова борса най-после си отдъхна. Днешният ден беше спокоен и индексите излязоха на зелено.

Препоръчваме

Излязоха и претендентите за тазгодишните филмови награди "Оскар". По девет номинаци имат "Бърдмен“ и „Гранд хотел Будапеща“. Освен това стана ясно, че Facebook ще снабдява Колумбия с безплатен интернет.  Клиентите на местния мобилен оператор Tigo ще могат в бъдеще да получават безплатен достъп от мобилните си телефони до Facebook, Messenger, Wikipedia и правителствени сайтове. Дали да завиждаме?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още