fallback

Акцентите в бизнеса на 14 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:32 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор

В България

Реформата в пенсионното законодателство бе коментирана от експерти специално за Investor.bg Иван Нейков и Калоян Стайков се обединиха около мнението, че въвеждането на мултифондове ще осигури по-високи пенсии. В крайна сметка това е целта на всички работещи и може да избегнем нуждата от принудителна национализация на пенсиите ни, нали?

Реформата в БДЖ е сред ключовите теми днес. Бившият транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев коментира, че решението на правителството да спре 38 влака принуждава компанията да покрие огромните си дългове с капиталови разходи.

Сегашният министър на транспорта Ивайло Московски коментира, че ако реформите не се случат, БДЖ ще продължи да трупа дългове и през тази година, като сумата може да достигне 30 млн. лева. За да не останат хората без адекватен транспорт, на място на целите влакови композиции ще бъдат пуснати автобуси на релси, обяви заместник-министърът Антон Гинев.

Обявената от правителството мащабна кампания за саниране на панелните блокове започва през февруари. Желаещите ще могат да подават заявления от следващия месец, стига да са изпълнили всички критерии.

Отново на енергийна тема – от ДКЕВР обявиха, че нито едно от контролираните от нея енергийни дружества не е поискало промяна на цените въпреки значителния спад в цените на енергийните ресурси през последните месеци. Топлофикация-София обаче планира да инвестира 496 млн. лева за подобряване на услугата си до 2020 г.

И като заговорихме за падащи цени - дефлацията в страната през 2014 г. е достигнала 1,4% на годишна база.

Постоянно умиращият и възкресяван проект за газопровод „Южен поток“ ще бъде обсъден между премиера Бойко Борисов и енергийния комисар Марош Шефчович. Обсъждането ще е във връзка с идеята за изграждане на газов хъб край Варна.

По света

Проблемната Гърция трябва да напусне еврозоната, смята директорът на института Ifo Хан-Вернер Зин. Според него дори ново опрощаване на дълга няма да е достатъчно за решаване на проблемите в страната, а единствено ще постави валутния съюз под риск.

Самият Европейски съюз има проблем със следването на собствените си правила. Днес Европейската комисия разписа това, което отдавна е факт – някои страни имат по-високи нива на бюджетен дефицит от заложените максимални 3% от БВП. Въпреки това Комисията реши да промени политиката си и да им даде повече време да преструктурират икономиките си. Сред тези държави е и Франция, в която данните за ръста на инфлацията през декември бяха публикувани днес. Ръстът на индекса на потребителските стоки е едва 0,1% на годишна база.

На другия полюс са САЩ, които имат огромен дълг и значително по-голям дефицит. Въпреки това правителството на Барак Обама все пак успя да намали бюджетния дефицит за 2014 г. до най-ниското ниво за последните седем години, което е похвално.

Пристигащият утре на посещение в София американски държавен секретар Джон Кери написа статия, в която представя цялостната външна политика на страната си. Можете да видите неговия поглед върху света тук.

Поглед на север – рейтинговата агенция Fitch намали рейтингите на големите руски компании като "Газпром", "Лукойл", "Ростелеком" и "Уралкалий". Поредният сигнал за боледуващата руска икономика сякаш не уплаши руското правителство. Премиерът Дмитрий Медведев обяви, че руската рубла ще остане свободно конвертируема въпреки всичко.

Цената на медта се срина с 6% при днешната търговия на световните пазари. Това е най-сериозният спад за последните 6 години и според експерти ниските цени ще продължат още дълго.

Освен България Япония също е изправена пред възможността да изпадне в дефлация. Източната страна е изправена пред тази възможност заради сериозно спадналите цени на петрола.

На борсата

Днес Българска фондова борса отчете поредния незадоволителен ден. Индексите завършиха на червено.

Според брокера Светозар Абрашев има нужда от цялостна стратегия за развитие на българския капиталов пазар.

Между другото

Китайският уеб гигант Alibaba ще подписва сериозни сделки за настъпването си на нови пазари, включително Индия, твърдят слуховете. Какви точно ще са те, все още не е сигурно.

Любителите на винили могат да видят кой е бил най-продаваният албум на плоча за миналата година. Ретро хобито продължава да набира популярност сред млади и стари.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още