fallback

Акцентите в бизнеса на 29 декември

Най-интересното от света и у нас през погледа на редакторите на Investor.bg

19:35 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор

В България

Предновогодишната летаргия като че ли е обзела изцяло страната ни. Новините са основно погледи назад и планове за следващата година.

Пазарното събитие на годината – главоломно падащите цени на петрола, ще засегне и българите. Investor.bg публикува мнението на нашия читател Радко Кръстанов как това ще се отрази на живота ни. Вижте го и споделете своето мнение.

От ДКЕВР заговориха за евентуално ново повишение на цената на електроенергията. Възможното поскъпване може да се случи през април или юли и целта му ще е да се запълни огромният дефицит в НЕК.

Отново на енергийна вълна – руската компания „Газпром“ е намалила с 30% доставките си на газ за Румъния. Северната ни съседка обаче може да използва дори само собствените си находища, за да покрие нуждите си и не е зависима от руския газ. 

Тенденцията на намаление на лихвите по заемите продължава. Изключение правят единствено лихвите по потребителските заеми в левове. Лихвите по депозитите също отчитат спад до под 2,5%.

Лекарският съюз и НЗОК подписаха Национален рамков договор за 2015 г. Акцент в него са увеличените средства за медицинска дейност в извънболничната грижа. Дали това е стъпка в правилната посока ще си говорим догодина по същото време.

Николай Чирпанлиев бе сменен от поста си на председател на Агенцията по бежанците, едва година след като зае поста. На негово място идва досегашният му заместник Николай Чирпанлиев.

Въпреки опитите да развиваме туризма, за месец ноември България са посетили с 14% по-малко чужденци. За сметка на това българите пътуват повече в чужбина, отчитат от Националния статистически институт.

По света

Най-важните новини днес дойдоха от Гърция и Украйна.

Южната ни съседка не успя да избере президент и на третия тур. Това означава, че ще бъдат свикани нови предсрочни парламентарни избори в следващите месеци. Възможността те да бъдат спечелени от крайнолеви, популистки партии е значителна и това силно разтревожи европейските борси.

От Международния валутен фонд заявиха, че ще възобновят преговорите си с Гърция, едва когато имат избрано ново правителство. От Европейската централна банка очакват Гърция да направи предложения как да бъде преразгледан спасителният план на страната

Драмата с ферибота Norman Atlantic изглежда приключи. Фериботът е напълно евакуиран и се тегли на буксир към брега.

Президентът на Украйна Петро Порошенко продължава курса на страната му към излизане от неутралитета и приближаване до НАТО. Порошенко е насрочил среща на високо равнище с лидерите на Русия, Франция и Германия за бъдещето на страната.

В същото време в страната обявиха и реформи в данъчната система, намалявайки данъците и административната тежест за малкия и среден бизнес. Мерките са опит да се парира очакваното свиване на икономиката на страната с 4,3% през 2015 г.

Засегнатата от постоянно падащата рубла и сриващите се цени на петрола Русия продължава с опитите да спаси икономиката си. От правителството отпускат 1 трлн. рубли за рекапитализация на задъхващия се банков сектор.

И като заговорихме за петрола, днес някои от производителите му могат малко да си отдъхнат. Продължаващата гражданска война в Либия доведе до запалване на резервоарите с петрол в най-голямото пристанище на страната, спомагайки за стабилизиране на цената на черното злато. Като изключим фактора „Либия“, според някои анализатори в близко бъдеще може да видим и цени близки до 20 долара за барел.

2014 г. беше изпълнена със значими събития – войни, преврати, протести, граждански войни, технологични пробиви и още куп събития. Прогнозата на Ройтерс за 2015 г. далеч не е розова, но е реалистична. Прочетете я и споделете своето мнение.

На борсата

Българската фондова борса днес имаше позитивна сесия, като индексите отбелязаха повишения. Основна новина на пазара бе търговото предложение към акционерите на Арома и Арома Рийл Естейт от страна на Димитър Луканов.

Между другото

Китай блокира изцяло достъпа на гражданите си до Gmail, блокирайки почти всички възможности за влизане в електронната поща. 

Препоръчваме

Според някои е възможно да видим края на ерата на големите намаления в магазините за мода. Дали тази тенденция е реална?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите под статията или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:47 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още