fallback

Матео Ренци - един неочакван поддръжник на Южен поток

Италианският премиер е инициатор на писмото, изпратено в Брюксел в подкрепа на проекта

11:42 | 10.06.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Премиерът на Италия Матео Ренци. Снимка: архив Ройтерс

Премиерът на Италия Матео Ренци се оказа движещата сила зад писмото в подкрепа на проектогазопровода Южен поток, което беше изпратено до Европейската комисия (ЕК) от лидерите на държавите, през които се планира да премине съоръжението, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Усилията обаче се обезсмислят, след като България реши да „замрази“ работата по проекта, допълва изданието.

Ренци е предложил на лидерите на България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия да пишат до ЕК, за да подкрепят Южен поток. Бъдещето на проекта обаче не изглежда никак сигурно заради кризата в Украйна, която доведе до разрив в отношенията между Русия и Запада.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу подчертава, че срещу България е стартирала наказателна процедура заради несъответствието на проекта с общоевропейските правила за енергетиката. Барозу допълва, че ще стартират и още наказателни процедури срещу други държави, през които преминава газопроводът, ако констатираните несъответствия не бъдат отстранени.

Още през миналата година Брюксел предупреди, че двустранните споразумения, сключени между Москва и държавите, през които се планира да преминава съоръжението, противоречат на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени, припомня изданието.

Комисията предложи да подпомогне процеса, но в светлината на кризата в Украйна и анексирането на Крим от Москва Брюксел постави условие, че работата по проекта може да продължи, ако той изпълни всички европейски изисквания, както и ако Русия спазва международното законодателство.

В момента ЕК играе ролята на медиатор в преговорите за газовите доставки и за цената на синьото гориво, които водят Русия и Украйна. Москва заплаши да прекрати доставките на природен газ за Украйна, което може да се отрази тежко на някои от държавите от Европейския съюз (ЕС), тъй като те зависят от транзитирания през Украйна природен газ.

Южен поток е проектиран така, че да заобикаля Украйна и да доставя природен газ директно на големите клиенти на "Газпром", като Австрия и Италия например. Изданието обаче посочва, че фирми от ЕС, които имат интерес да участват в консорциум, който да оперира газовата мрежа на Украйна, считат проекта за директен конкурент и не го подкрепят.

Рехабилитацията на украинската газова мрежа би била ефективна само в случай, че Русия продължи да прави транзитни доставки през страната. Изграждането на Южен поток пък би лишило Украйна от приходите за транзитни такси.

И докато Матео Ренци е заел позиция в подкрепа на проекта за газопровод, българският премиер Пламен Орешарски обяви, че „замразява“ работата по проекта, след като се срещна с американските сенатори Джон МакКейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи на 8 юни, припомня изданието.

Преди това – на 6 юни, американският посланик в България Марси Рийс коментира, че български компании, които участват в строителството на газопровода, може да бъдат ударени от международните санкции срещу Русия. Причината – страната ни възложи строителството на консорциум с участието на руската Стройтрансгаз, която е свързвана с Генадий Тимченко, олигарх, който е включен в „черния списък“ на САЩ с лица, на които са им наложени санкции.

Цената на българския участък на газопровода е вероятно 3,5 млрд. долара – сума, която според редица критици е силно раздута.

Решението на България да спре работата по проекта беше приветствано от Европейската комисия. Сърбия също по-късно обяви, че ще спре временно работата по Южен поток, но часове след това премиерът Александър Вучич подчерта, че все още не е взето окончателно решение, тъй като още не се е състояло заседание на правителството.

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира, че не може да се отърси от чувството, че блокирането на работата по българския участък на Южен поток е продиктувано от политически цели.

По думите му натискът на ЕК трябва да се приеме като урок за Украйна, Молдова и Грузия, които предстои в края на този месец да подпишат споразумения за асоцииране с ЕС.

„Това е сигнал за тези страни, че те ще имат ограничена възможност да защитават собственото си мнение. Надявам се, че този сигнал ще бъде забелязан в Киев, Кишинев и Тбилиси“, посочва Чижов.

Според дипломати въпросът за строителството на Южен поток ще се обсъжда на предстоящата среща на върха на ЕС (26-27 юни). Тогава лидерите на държавите членки ще дискутират и мерки за намаляването на зависимостта на ЕС от руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още