fallback

Конституционният съд на Португалия продължава да спъва реформите

Съдът отново отмени съкращенията на заплатите в публичния сектор, както и намалението на пенсии и обезщетения

10:53 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Конституционният съд на Португалия за пореден път отсъди, че планираните съкращения на правителствените разходи са противоконституционни, съобщава FT.

Според съда съкращението на заплатите в публичния сектор с между 2 и 12% е „прекомерно“ и мярката нарушава конституционния принцип на равенството. Отменено е и намалението на пенсиите, които се изплащат на вдовците, както и намалението на обезщетенията при болест и безработица.

Конституционният съд на няколко пъти отменя решения на правителството за съкращаване на публичните разходи и принуди властите в Португалия да търсят други източници на приходи в хазната, за да изпълнят ангажиментите си към международните кредитори.

Португалия излезе през миналия месец от спасителната програма без предпазно кредитно споразумение. Премиерът Педро Пасош Коелю обеща да продължи с реформите и в тази връзка изрази „дълбоко разочарование“ от поредното решение на Конституционния съд, което ще принуди правителството да потърси алтернативно решение, за да спести 800 млн. евро, отбелязва изданието.

Въпреки че страната официално излезе от спасителната програма, кредиторите ѝ няма да одобрят отпускането на последния транш в размер на 3,5 млрд. евро, докато Лисабон не намери алтернатива на мерките, отхвърлени от съда.

През април Международният валутен фонд (МВФ) за пореден път предупреди, че решенията на Конституционния съд по отношение мерките на правителството за борба с кризата и бюджетна консолидация са една от основните заплахи пред възстановяването на страната. Според Фонда съдът засилва политическата несигурност, а оттам и икономическата, защото португалското правителство е принудено да прибягва до не толкова качествени мерки, за да запълва фискалните „дупки“.

Заради спасителната програма Португалия трябва да свие бюджетния си дефицит от 4,9% през миналата година до 2,5% през 2015 г.

Според икономисти Лисабон може да потърси изход в допълнително увеличение на ДДС, който е предвиден да нарасне от 23 до 23,5% през следващат агодина. Възможно е и налагането на специален данък върху бонусите, които се изплащат на работниците и служителите през лятото и през декември.

Опозицията в Португалия се възползва от ситуацията и поиска от президента Анибал Каваку Силва да обмисли предсрочни избори. Редовните парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2015 г.

Евентуални допълнителни увеличения на данъците ще намалят допълнително рейтинга на правителството и ще доведат до разрив в управляващата коалиция, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още