fallback

Испанското правителство обяви пакет от стимули на стойност 6,3 млрд. евро

Предвижда се и намаляване на данъците, но подробности ще бъдат обявени на заседанието на кабинета в петък

10:18 | 02.06.14 г.

Правителството на Испания планира да насърчи икономическото възстановяване с намаление на данъците и пакет стимули на стойност 6,3 млрд. евро, съобщава FT. Изглежда това ще бъде и последната значителна реформа, която правителството ще прокара преди изборите, които ще се проведат през следващата година, посочва изданието.

Една от мерките предвижда намаляване на корпоративния данък от 30 на 25%. Тя беше представена от премиера на Испания Мариано Рахой в реч пред бизнеслидери.

„Цялостната идея е данъците да бъдат намалени. Целта е на домакинствата да им остава по-голям разполагаем доход, да подобрим конкурентоспособността на икономиката, да увеличим спестяванията и преди всичко – да насърчим ръста на заетостта“, коментира Рахой.

Намалението на корпоративния данък е част от по-широкия пакет реформи на данъчния режим в Испания, който се очаква да бъде представен през този месец. Част от ефекта на мярката обаче със сигурност ще се компенсира от очакваното премахване на някои данъчни облекчения.

Според испанските власти сегашният режим е изключително благоприятен за силно задлъжнелите компании, а и според изчисления на правителството ефективният данък върху печалбата е под 20 на сто.

Рахой пояснява, че 2,7 млрд. долара от пакета стимули ще бъде финансиран от частния сектор, а останалите – от държавата. Предвижда се да се насърчат инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, „за да се подпомогне реиндустриализацията на страната“.

Подробности по новия план на испанското правителство ще бъдат обявени на предстоящото заседание на кабинета в петък.

Интервенцията на Рахой идва само седмица, след като управляващата партия претърпя загуба на изборите за Европейски парламент. Според анализатори изборният резултат предполага, че дясноцентристкият блок все още не е убедил испанците, че икономиката е на пътя на възстановяването, както и че реформите, осъществени от властите, дават резултат.

Планираните стимули и съкращения на данъците обаче може и да доведат до засилване на опасенията за публичния дефицит на Испания, който е сред най-високите в Европейския съюз (ЕС). Според последните оценки на Европейската комисия (ЕК) дефицитът на Испания през тази година ще достигне 5,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), а догодина ще се увеличи до 6,1%.

Мадрид пое ангажимент да понижи бюджетния си дефицит под 3% от БВП до 2016 г. Тази цел е поставена под заплаха заради обявените стимули и намаление на данъците.

Също според оценки на ЕК тази година публичният дълг на Испания ще достигне около 100% от БВП.

Страната излезе от рецесия през миналата година и според повечето анализатори икономиката ѝ ще се разшири с поне процент през тази година. Същевременно обаче безработицата остава на рекордно високо равнище – почти един от всеки четирима испанци е без работа, а според резултатите от различни проучвания много малко испанци вярват, че ще бъдат облагодетелствани от очаквания растеж.

Мариано Рахой осъзнава, че има малко време да прокара по-дълбоки реформи, като втората половина на годината ще бъде доминирана от политически боричкания заради искането на независимост на Каталуня. През следващата година пък се провеждат местни, регионални и парламентарни избори, което допълнително ще нагнети политическото напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още