fallback

Нафтогаз изпрати предложения за промени в газовия договор на Газпром

Днес се очаква да продължат преговорите за газовите доставки между представителите на Украйна и Русия

09:49 | 02.06.14 г. 2

Украинската държавна газова компания Нафтогаз съобщи, че е изпратила на Газпром проектопредложение с промени на съществуващия договор за доставка на природен газ, съобщава Ройтерс.

„Допълнителното споразумение предвижда изменения на условията в договора по отношение на цената, обемите и условията за доставка на природен газ“, посочват от Нафтогаз в комюнике, но без да обявяват повече подробности.

Газпром заплаши да прекрати доставките на синьо гориво за Украйна, ако Нафтогаз не плати поне част от дълга за доставките на природен газ за Украйна, който се изчислява от Москва на 3,5 млрд. долара.

Нафтогаз потвърди, че днес Газпром трябва да получи по сметките си 786,3 млн. долара за доставките през февруари и март, които са осъществени при преференциалната цена от 268,5 долара за 1 000 куб. м, договорена от бившия проруски президент Виктор Янукович.

Днес се очаква да продължат преговорите за газовите доставки между представителите на Украйна и Русия, уточнява Bloomberg.

Тази седмица, освен преговорите между Киев и Москва, ще се проведе и поредица от срещи, свързани с кризата в Украйна. В Брюксел ще разговарят министрите на отбраната на държавите от НАТО и на Г-7. Руският президент Владимир Путин и френският Франсоа Оланд също ще се срещнат тази седмица в Париж.

Все още транзитните доставки на руски природен газ за Европейския съюз (ЕС) са под заплаха заради споровете между Русия и Украйна, отбелязва информационната агенция. Около 15 на сто от руския газ за Европа преминава през територията на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още