fallback

Русия и Украйна постигнаха частично споразумение за газовия дълг

Киев ще преведе на Москва около 2,5 млрд. долара за доставеното синьо гориво от ноември 2013 г. до май

09:50 | 27.05.14 г. 10

Москва и Киев са постигнали временно споразумение за първия транш от газовия дълг, който Украйна трябва да плати на Русия, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от АП.

Украйна ще преведе на Русия около 2,5 млрд. долара, които покриват газовите доставки от ноември миналата година до май тази година, уточнява Новак, който се срещна в Берлин с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и зам.-изпълнителния директор на Газпром Александър Медведев.

„Плащането може да достигне 2,5 млрд. долара. Готови сме да продължим да обсъждаме цените за газа, който доставяме на Украйна. Надяваме се, че украинската страна ще дискутира нашите предложения“, коментира Новак.

Йотингер подчерта, че Киев и Москва трябва до сряда вечерта да уредят частичното плащане по газовия дълг на Киев, който според Газпром е 3,5 млрд. долара. Траншът – около 2 млрд. долара (за газа, доставен от ноември до края на април), вероятно ще бъде преведен още в четвъртък сутринта.

Еврокомисарят допълни, че в началото на юни Украйна ще може да плати още 500 млн. долара, за да покрие частично газовите доставки за месец май.

Александър Новак подчерта, че бъдещите преговори за цената на газа за Украйна ще се фокусират върху отстъпка при износа, а не промяна на цената на куб. м, на която Киев купува синьото гориво. „Цената е определена в договора, сключен от Газпром и Нафтогаз. Формулата за определянето на цената работи от 2009 г. и няма да бъде променяна. Можем да обсъдим само възможни отстъпки“, посочва руският енергиен министър.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан настоява обаче цените на газа за страната му да станат „по-пазарно ориентирани“.

Йотингер коментира още, че газовият дълг на Украйна трябва да бъде изплатен. Той предлага с тази цел да се използват парите от първия транш от помощта от Международния валутен фонд (МВФ).

Еврокомисарят също така предлага преговорите за цената да се фокусират върху цена от порядъка на 200-400 долара за куб. м природен газ.

Гюнтер Йотингер изразява надеждата си, че Русия и Украйна ще успеят да постигнат споразумение по газовия спор в следващите няколко дни. В петък се очаква да започне нов кръг от преговори.

Междувременно шефът на Газпром Алексей Милер коментира, цитиран от ИТАР-ТАСС, че Русия е готова да наложи нулево мито на газа за Украйна, но преговори за цената ще се проведат след изплащането на дълга на Киев за синьо гориво в пълен размер.

Милер посочва още, че от 7 юни Украйна трябва да започне да предплаща за синьото гориво, като подчертава, че има незначителни рискове от неизплащането на украинския газов дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още