fallback

Китай готви амбициозен проект за високоскоростна железница до САЩ

Линията ще започва от североизточен Китай, ще премине през Сибир и по тунел през Беринговия проток ще достигне до Канада и САЩ, според китайски държавни медии

21:35 | 09.05.14 г. 12

Китай обмисля изграждането на високоскоростна железопътна линия до САЩ, съобщиха официалните медии в страната, цитирани от Guardian.

Предлага се трасето да започва в североизточната част на страната, да премине през Сибир и да мине по тунел под Тихия океан до Аляска и Канада, откъдето да достигне и до континенталната част на САЩ.

Пресичането на Беринговия проток между Русия и Аляска ще изисква изграждането на подводен тунел с дължина около 200 км, пояснява Уън Мъншу, жп експерт към Китайската академия на инженерите.

“В момента обсъждаме проекта. Русия мисли за нещо такова от много години”, допълва Уън.

Проектът с работно название “линия Китай - Русия - Канада – Америка”, се предвижда да е с дължина около 13 хил. км, като 3 хил. от тях ще се покрият от Транссибирската железница. Цялото пътуване ще отнема два дни, като средната скорост се предвижда да е 350 км/час.

Плановете на Пекин си навлякоха критики и скептицизъм. Досега никакви други железопътни експерти не са излезли в подкрепа на предложения проект. Не е ясно и доколко идеята е консултирана с правителствата на Русия, САЩ и Канада.

Изграждането на тунел под Беринговия проток пък ще изисква безпрецедентен подвиг на инженерите. Това би бил най-дългият подземен тунел в света – четири пъти по-дълъг от тунела под Ламанша.

China Daily обаче съобщава, че технологията за изграждането на тунела вече се тества – тя ще бъде приложена при изграждането на високоскоростна жп връзка между югоизточната провинция Фудзиен и Тайван.

Изданието допълва, че проектът за жп връзката от Китай до САЩ през Сибир ще бъде финансиран и построен от Китай, но подробностите по него още не са доизгладени.

Според Beijing Times жп линията е едит от четирите международни високоскоростни железопътни проекти, които в момента са в процес на разработка. Първата е от Лондон през Париж, Берлин, Варшава, Киев и Москва, където се предвижда трасето да се раздели на две. Едната линия ще продължава към Китай през Казахстан, а другата – към Източен Сибир.

Втората международна високоскоростна жп линия, която се планира, ще започва от западния китайски град Урумчи и ще преминава през Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Иран и Турция за Германия. Третата ще води началото си от югозападния китайски град Кунмин и ще приключва в Сингапур.

Маршрутите са по различни етапи на планиране, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още