fallback

Изтекло видео разкрива връзката на гръцкото правителство със "Златна зора"

Правителственият секретар Такис Балтакос е заснет със скрита камера в приятелски разговор с висш член на крайнодясната партия

14:00 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Гърция се забърка в скандал, след като правителственият секретар Такис Балтакос е бил заснет със скрита камера в приятелски разговор с висш член на партията „Златна зора“. Видеото беше публикувано в сряда, съобщава Financial Times.

Балтакос, който е един от приближените до премиера Андонис Самарас, подаде оставка след публикуването на видеото, като преди това потвърди истинността му. В записа той твърди, че министрите Никос Дендиас и Хараламбос Атанасиу са наредили ареста на депутатите на „Златна зора“, без да има достатъчно доказателства срещу тях.

В изявление Балтакос посочва, че е бил поставен под натиск от юристите на крайнодясната партия, както и че те са го обвинили в заговор срещу тях.

Андонис Самарас отрече, че знае за разговора, заснет във видеото. „Ако това действително се е случило, значи Балтакос няма място в правителството“, коментира той.

Заради видеото обаче е много вероятно партията на Самарас – "Нова демокрация", да изгуби гласове в предстоящите избори за Европейски парламент.

Видеото беше публикувано в YouTube и редица гръцки сайтове, малко преди парламентът да гласува с огромно мнозинство вдигането на имунитета на депутатите на „Златна зора“. Шестима членове на партията са вече в затвора, включително и лидерът ѝ Никос Михалолиакос. Те очакват съдебния процес по обвинения в организиране и управляване на престъпна организация.

След като с видеото се потвърдиха връзките на правителството с крайнодясната партия, критиците на гръцкия кабинет започнаха да призовават дори за оставка на Самарас.

Все още не е ясно дали на „Златна зора“ ще ѝ бъде наложена забрана за участие в предстоящите евроизбори, както и на местния вот, който ще се състои едновременно с евровота. 

Вижте записа във видеофайла!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още