fallback

ЕП призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна

Действията на Русия представляват заплаха за сигурността на Европейския съюз, записаха евродепутатите в резолюция

16:12 | 13.03.14 г. 8

Европейският парламент (ЕП) призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна, съобщават от пресслужбата на представителството на ЕП в България.

Институцията прие днес резолюция, с която определя „руския акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим“ като „нарушение на международното право“, а плановете на Крим за провеждане на референдум за присъединяване към Русия като „незаконни“.

Евродепутатите посочват също, че действията на Русия представляват заплаха за сигурността на Европейския съюз (ЕС).

„Русия е в явно нарушение на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции и нейните действия представляват заплаха за сигурността на ЕС“, се казва в резолюцията.

Членовете на Европейския парламент определиха предвидения за неделя референдум за присъединяване на Крим към Русия и решението на самопровъзгласилите се власти в Крим за обявяване на независимост на 11 март 2014 г. за „незаконни и нелегитимни“.

Според Конституцията на Украйна, Автономна република Крим може да провежда само референдуми по въпроси с местен характер, но не и по въпроси, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

С резолюцията депутатите определят твърденията на Русия, че целта й е да защити руските граждани в Крим, като „напълно неоснователни“, тъй като тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация. Резолюцията осъжда „оклеветяването от страна на руската пропаганда на протестиращи срещу политиката на Янукович като „фашисти“.

Евродепутатите призовават украинското правителство да гарантира защитата на правата на националните малцинства. ЕП иска и нов режим, който да подкрепя всички малцинствени езици в страната, като приветства решението на изпълняващия длъжността президент на Украйна да наложи вето на законопроект, ограничаващ правото за използване на малцинствени езици в Украйна.

Депутатите приветстват и решението на Европейския съвет от 6 март да се преустановят преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия. Те смятат, че в случай на руско анексиране на Крим ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи, замразяване на активи и да предприеме мерки по отношение на руските компании, особено в енергийния сектор.

Евродепутатите подкрепят и помощта за Украйна в размер на 11 млрд. долара, подписването на политическите глави от споразумението за асоциирането на страната към ЕС и намаляването на митническата тарифа за внос в ЕС на украински стоки. Те призовават и за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още